IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Kaffe, Friele og samrøre

Ordføreren i Bergen, Herman Friele, skapte reaksjoner da det på forsommeren ble klart at han ville ansette en personlig rådgiver, betalt av Kaffehuset Friele, der han selv er styreleder.

linje

Publisert: 22.08.2004

Han hadde forhandlet fram en avtale hvor økonomisk støtte til Høyre skulle være øremerket en «diskusjonspartner», som han kalte det. Tidligere har bystyret vedtatt at det ikke skal følge en sekretær med ordførerstillingen, så overraskelsen var stor da Friele hadde laget denne avtalen uten å konsultere kommunen. Ikke engang Forretningsutvalget var klar over Frieles planer. Nå har samme utvalg avvist ansettelsen, men Høyre vil fremdeles ha sekretærer betalt av næringslivet til å jobbe for bystyregruppen. Alternativt kan partiet tenke seg å la rådgivere jobbe på Høyres Hus i Bergen istedenfor på Frieles kontor i rådhuset. Kaffehusets rolle i det politiske liv vil derfor stadig være et aktuelt tema.

Hva tenker Friele på?

Både Friele selv og Kaffehuset hans er rike, og har midler til å drive slik politisk sponsing. Annerledes hadde det vært dersom ordføreren het Hvermansen, ikke var næringslivstopp, representerte SV eller RV og tjente 250.000 kroner. Hun ville aldri hatt tilsvarende mulighet til å kjøpe seg avlastning og mer innflytelse.

Hovedgrunnen til at han vendte seg til kaffeindustrien var, i følge ham selv, at kommuneøkonomien er for svak til å bære utgiftene med en rådgiver. Da skal vi huske at en av de første tingene Byrådet vedtok etter valget i fjor var å ansette to rådgivere for kommunalrådene. Det er en skandale at kommunene sliter med svære underskudd, samtidig som staten blir rikere på oljeinntekter. Dessverre er ikke Høyre særlig villig til å fordele mer av denne formuen. Tvert om virker det som om kommunalministeren har som strategi å sultefôre kommunene, for å presse fram anbud og privatisering. Offentlig fattigdom burde tilsi mer midler fra staten, ikke almisser fra storselskapene. Det er likevel ingen overraskelse at en kapitalist og Høyre-politiker ser «det private initativ» som den beste løsningen.

Næringslivet

Av etiske hensyn, både for Bergens innbyggere og de som stemmer Høyre, kan det være interessant å vite hvilken industri det er Friele har sin bakgrunn fra. 12 år gamle barn i Kenya sliter for ordføreren for under 10 kroner dagen istedenfor å gå på skole. På Mbo-I-Kamiti-plantasjen hadde ikke arbeiderne fått lønn på ett og et halvt år! (Dagbladet, 1/12/2002)

Samrøre mellom offentlige og private interesser er ikke et ukjent fenomen. Vi har alle hørt om hvordan Statoil-sjefer betalte seg til oljekontrakter i Iran. Eneste skår i gleden var at de ble oppdaget. European Round Table of Industrialists (ERT), som har direkte forbindelser med EU-kommisjonens handelskommissær, er en av de sterkeste lobbygruppene i Unionen. Norske Hydro er et av selskapene som har plass «rundt bordet» for å lede Europa videre på den markedsliberalistiske kursen. (Utveier, vår 2004) Det hadde vært spennende å vite hvilke rådgivingsorganer Kaffehuset Friele er representert i. Har ordføreren et ønske om å la bedriften sitte «rundt bordet» i rådhuset. Selv om Frieles eskapader i lille Bergen kan virke bagatellmessig ved første øyekast er prinsippet det samme. Han er konsernsjef, kaffehuset hans er ingen uskyldighet og «det private næringslivsinitiativet» skaper forskjeller på folk.

Thorleif Berthelsen


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space
space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.