IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

solidaritet.jpg

Gnisten arrangerer

En farlig rød dag

linje

Publisert: 30.04.2005

Erna Solbergs advarsel om at Ap og SV representerer 'den røde fare' har blitt gjenstand for mye latter. Ap har da ikke truet systemet siden 1920-tallet. Og for Kristin Halvorsen er det regjeringsdyktighet, ikke en visjon om sosialisme, velgerne skal overbevises om.

Men uten misnøye og massive protester mot Irak-krigen, og Bush sine videre planer for planeten, hadde ikke SV ligget like høyt på meningsmålingene. Og uten misnøyen med markedet og kapitalistiske konkurranseprinsipper hadde ikke Stoltenberg gjort en U-sving og talt privatiseringen midt i mot.

Høyresida vet dette. De vet at "solidaritetsregjeringa" bæres fram av en gryende vilje til å konfrontere systemets prioriteringer — det være seg angrepskriger eller angrep på pensjoner. Denne viljen opplever de som farlig. Men høyresida trykker likevel på et svakt punkt hos Ap og SV, når de etterlyser et reelt alternativ. Når Erna Solberg kaller Stoltenberg og Halvorsen "sosialistene", er det for å illustrere at Aps og SVs "sosialisme" er uten innhold og derfor bare kan stå i hermetegn.

Gnisten, Internasjonale Sosialisters tidsskrift, vil ha regjeringsskifte. Bare tanken på at de siste norske soldater trekkes ut av Irak, er alene god nok grunn til det. Men i motsetning til Stoltenberg og Halvorsen er vi, som vi skrev på lederplass i forrige nummer, ikke villige til å legge bak oss sosialistiske analyser og svar. Det er tvert i mot på tide å gjøre sosialisme farlig igjen.

En farlige rød dag finner sted i Oslo den 18. juni. Vil du lære og diskutere en marxisme med brodd, og fylle visjonen om at en annen verden er mulig med innhold, bør du bli med.

En farlig rød dag, lørdag 18. juni

Individet og sosialisme nedenfra

Det første bud for 'Det tredje venstre' er at den må være individualistisk. Samtidig som forfatterne av boka, Magnus Marsdal og Bendik Wold, forstår Marx som individualist trekker de fram Hal Drapers begrep sosialisme nedenfra — som lenge har vært Internasjonale Sosialisters 'merkelapp'. Magnus Marsdal og Gnisten-redaktør Andreas Ytterstad innleder om forholdet mellom individualismen og sosialisme nedenfra.

Hegemoni, sosiale bevegelser og kampen om bevisstheten

I en kommende bok hevder stipendiat Alf Nilsen at marxisme i bunn og grunn er en teori om hvordan sosiale bevegelsers teori og praksis utvikler seg. Han innleder om hvordan bevisstheten utvikler seg fra lokale sykehusprotester til prosjekter for en annen verden.

Andre møter: Hva er imperialismens logikk? Randi Færevik om Den permanente revolusjon i dag Monica Nkechi Okpe om Parlamentarisme — systemets bærebjelke? Jon Sandven og Gøril Eldøen om Marxisme, undertrykking og frigjøring

Anbefalt litteratur:

  1. Til møtet "Individet og sosialisme nedenfra" er selvsagt boka "Tredje venstre" anbefalt. Les også anmeldelsen og Hal Drapers artikkel The two souls of socialism

    (På norsk: Sosialismens to sjeler)

  2. Til møtet "Hegemoni, sosiale bevegelser og kampen om bevisstheten" anbefales Gnistens Gramsci-serie og Alf Nilsens artikkel.
  3. Hva er imperialismens logikk? Les Helge Ryggviks "Bush, liberalisme og krig"

  4. Den permanente revolusjon idag. Les The socialist revolution and the democratic revolution

  5. Parlamentarisme - systemets bærebjelke? Les Reform, revolusjon og valget i Gnisten #4 2005.
  6. Marxisme, undertrykking og frigjøring. Les A man`s world? og Mistaken identity--or can identity politics liberate the oppressed?

Program

10.00-12.00: Individet og sosialisme nedenfra, Debatt mellom forfatter av "Det tredje venstre. For en radikal individualisme", Magnus Marsdal og Gnisten-redaktør Andreas Ytterstad.
12.30-14.30: Hegemoni, sosiale bevegelser og kampen om bevisstheten, Alf Nilsen

Hva er imperialismens logikk? Helge Ryggvik

15.00-17.00:

Den permanente revolusjon idag, Randi Færevik

Parlamentarisme - systemets bærebjelke? Monica Nkechi Okpe

18.30-20.30: Marxisme, undertrykking og frigjøring, Gøril Eldøen og Jon Sandven

STED: Internasjonalt Kultursenter og Museum (IKM), Tøyenbekken 5 på Grønland.

PRIS: 100 kr for folk i jobb, 50 kr for andre

For mer info, følg med på www.intsos.no, ring 22 20 17 89 eller spør en selger av Gnisten


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.