IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

USAs soldater, arbeidere og foreldre sier:

- Stans okkupasjonen av Irak nå!

15_bushdemo_new_york_31082004.jpg

pilNYC 31.08.2004 Foto: www.swp.org.uk

Mer enn 300 demonstrasjoner mot okkupasjonen av Irak vil finne sted over hele USA 19. mars. Motstanden er sterkt økende, og mellom 5000 og 6000 soldater har desertert.

linje

Publisert: 17.04.2005

New York, Los Angeles, Seattle, Chicago. Dette er bare et lite utvalg av byer i USA der antikrigsdemonstrasjoner, massemøter og annen antikrigs-aktivitet vil finne sted i helga 18.-20. mars. Stadig flere amerikanere deltar i antikrigsarbeid, og stadig flere ser sammenhengen mellom at president Bush nå ber kongressen om 80 milliarder dollar ekstra til krigen i Irak og angrepene på velferden i USA.

Det amerikanske militæret har et desperat behov for flere soldater i Irak, men hærens nye verveoffensiv møter nå økt motstand på universiteter og high schools, ikke minst fra antikrigsaktivister blant studentene. På Fremont High School i South Central i Los Angeles aksjonerte studenter, lærere og foreldre sammen i februar da noen studenter fant ut at informasjonen de ga i en "personlighetstest" gikk til det militæret. Ververne hadde nemlig ikke opplyst om dette på forhånd.

Stadig flere soldater nekter å dø i en krig for profitt, og flere soldater har nektet tjeneste og gått ut offentlig mot okkupasjonen. En av flere antikrigsorganisasjoner i USA er da også "Military Families Speak Out". Nylig ble også "Gold Star Families for Peace" stiftet, en organisasjon der militære familier som har mistet sine kjære i Irak, har organisert seg.

Fagbevegelsen

I fagbevegelsen er også motstanden stor, og mange fagforeninger har stemt mot krigen i overveldende flertall på sine kongresser. Over hele USA har fagbevegelsen på alle nivåer vedtatt resolusjoner som fordømmer krigen i Irak og krever en slutt på okkupasjonen. Krigsmotstanderne i fagbevegelsen har organisert seg i U.S. Labor Against War (USLAW). I skrivende stund er minst 110 fagorganisasjoner tilknyttet, alt fra lokale fagforeninger til organisasjoner på regionalt og nasjonalt nivå. I begynnelsen av februar sendte USLAW et åpent brev til ledelsen i AFL-CIO (amerikansk LO) for å presse ledelsen der til å kreve en umiddelbar slutt på USAs okkupasjon.

USLAW samler inn penger til fagforeninger i Irak, og 20. januar demonstrerte de mot Bush i San Francisco i forbindelse med hans gjeninnsettelse som president. 19. mars arrangerer USLAW og andre arbeiderorganisasjoner mot krigen massemøte i San Francisco. Arrangørene ber folk komme for å protestere både mot okkupasjonen av Irak og mot krigen mot arbeidere i USA.

Fayetteville

I løpet av de siste tre åra har North Carolina blitt et sentrum for antikrigsbevegelsen i sørstatene, og Fayetteville vil stå i sentrum for antikrigsprotestene 19. mars. Fort Bragg, en av de største militærbasene i USA og hovedkvarter for Spesialstyrkekommandoen og 82. flybårne hærdivisjon, ligger i denne byen. Lou Plummer fra "Bring Them Home Now" sier til organisasjonens nettside at "marsjen dette året forventes å bli en av de største på østkysten og vil tiltrekke seg deltakere fra alle kanter av landet". Nesten en av fem soldater som er utstasjonert i Irak kommer fra North Carolina, mange fra Fort Bragg og Fayetteville-området, ifølge Plummer.

Demonstrasjonen og massemøtet 19. mars vil utgjøre den viktigste krigsmotstanden i Fayetteville denne helga, men fredag 18. mars vil det være pressekonferanse der blant annet Lila Lipscomb som deltok i Michael Moore-filmen "Fahrenheit 911" (nå medlem av Gold Star Families for Peace), skal delta. Det hele avsluttes 20. mars med de første nasjonale møtene til både Iraqi Veterans Against the War, Military Families Speak Out og Gold Star Families for Peace.

Camilo Mejia

Opp mot 6000 soldater har nå desertert fra det amerikanske militæret. Noen har søkt om asyl i Canada, men enkelte har gått ut offentlig og kritisert krigen og okkupasjonen. Blant disse finner vi Pablo Parades, Kevin Benderman, Carl Webb og ikke minst Camilo Mejia, som var en av de aller første som offentlig kritiserte krigen han nektet å delta i.

Det var i oktober 2003, etter en permisjon, at stabs-sersjanten fra Nasjonalgarden i Florida nektet å dra tilbake til sin enhet i Irak fordi han mente krigen var urettferdig.

"Rettferdiggjøringen av denne krigen er penger, og ingen soldat bør reise til Irak og gi livet sitt for olje", uttalte han foran rettsaken i mai 2004. Camilo Mejia slapp ut av fengselet 15. februar i år. Med sitt modige standpunkt har han inspirert antikrigsaktivister og vunnet mye støtte rundt i verden. Han er klar til å fortsette kampen mot okkupasjonen av Irak sammen med stadig flere amerikanere.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.