IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

esflondonsmall.jpg

Dyprødt sosialt forum

linje

Publisert: 01.12.2004

De fremvoksende sosiale protestbevegelsene arrangerte nylig en kjempekonferanse, European Social Forum (ESF) i London. Hele 20.000 delegater og aktivister fra fagforeninger, politiske partier og antikapitalistiske nettverk kom sammen fra hele Europa.

Europeisk protestdag

Den saken som i sterkest grad kom fram var kampen mot krigen i Irak. Det ble tatt initiativ til en ny europeisk, og sannsynligvis global, protestdag mot okkupasjonen i Irak den 19. mars, på toårsdagen for okkupasjonen. På slutten av forumet ble en demonstrasjon mot krig avholdt med 75.000 deltakere.

De tydeligste nye signalene fra konferansen var en klar stillingstagen for irakernes rett til å utøve en militær motstand mot Irak. I panel etter panel ble dette budskapet formidlet med stor tyngde.

Nytt venstre

Den andre interessante tendensen viste seg under møtet "The new left in Europe". En ny radikal venstreside vokser frem, eksempelvis valgalliansen WASG i Tyskland og Respect i England, som raskt kan komme til å utfordre det sosialdemokratiske venstre.

På et svært interessant møte, organisert av tidsskriftet "New Left Review" under navnet UN = US, rettet de venstreintellektuelle Peter Gowan og Perry Anderson svært sterk kritikk mot FN. De endte likevel opp med visse illusjoner til et sterkt reformert FN. Medlem av Socialist Workers Party, Alex Callinicos, argumenterte for at FN representerte den samme verdensordenen som IMF og Verdensbanken, og at ingen av de derfor fortjente livets rett. Ifølge Callinicos burde vi heller sette kreftene inn på å oppnå en sosialistisk revolusjon.

Athen neste

Forumet ble i stor grad sponset av TUC (britiske LO). Mange overnattet i den tidligere skandalebefengte Millennium Dome, for anledningen lånt bort av borgermesteren i London, Ken Livingstone. Opptil 3000 møter ble avholdt i løpet av fire oktoberdager. Fra Norge deltok ca 100 personer. Neste Europeiske sosiale forum vil bli arrangert i Athen i Hellas, våren 2006.

Vegard Velle


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.