IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Handelsregler stimulerer AIDS-katastrofe

Den 1. desember er verdens AIDS-dag. I dag er over 40 millioner mennesker smittet av HIV eller har utviklet AIDS. Av disse bor mer enn 25 millioner i Afrika sør for Sahara.

linje

Publisert: 01.12.2004

Kampen mot HIV/AIDS er en av de viktigste for menneskeheten. Epidemien rammer hardest fattige land med dårlig helsetilbud og lite kunnskap. En konsekvens er at disse landene blir fattigere. Sykdommen rammer oftest folk mellom 15 og 40 år. Siden det er denne gruppen som er den mest produktive medfører dette at forsørgerbyrden blir mye større for den gjennværende befolkningen.

AIDS kan bekjempes

Men det går an å bekjempe AIDS. I Øst-Afrika har en gjennom opplysnings- og holdningsarbeid klart å stagnere utviklingen. I Brasil har en i tillegg produsert billig AIDS-medisin som en tilbyr gratis til alle som er smittet.

Det finnes i dag medisiner som gjør at en kan leve med HIV-smitte og ikke utvikle AIDS. Den nyeste medisinen er imidlertid patentert av store multinasjonale legemiddelfirmaer. Patenter på medisin blir regulert gjennom den internasjonale TRIPS-avtalen. Denne gir selskapet patentrettigheter i minimum 20 år og anledning til selv å bestemme prisen på medisinen.

Nasjonale kriser

Patentreglene har medført at AIDS-medisin er for dyrt til at fattige land kan tilby sine HIV/AIDS-syke medisin. Men det finnes en åpning i TRIPS-avtalen som sier at enkeltland kan starte egen produksjon av medisin under såkalte «nasjonale kriser».

Uten den nødvendige kompetansen er dette naturlig nok vanskelig. TRIPS forbyr i tillegg parallell import. Det vil si å importere medisin fra et annet land, som produserer billig kopimedisin til bruk i eget land.

Hadde dette vært mulig kunne land i Afrika importert fra Brasil og ikke vært prisgitt de store legemiddelfirmaene. Kampen mot AIDS er derfor også en kamp mot TRIPS.

Stian Stavland


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.