IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

100 000 døde i Irak:

Den første vitenskaplige undersøkelsen av menneskelige tap som følge av Irak-krigen er nå offentliggjort. Over 100 000 irakere er døde som følge av krigen i Irak, skriver det svært anerkjente og største britiske medisinske tidsskriftet, The Lancet.

linje

Publisert: 01.12.2004

Flertallet av de døde er sivile. Og flertallet er kvinner og barn. Undersøkelsen er utført av medisinsk personell og leger fra Irak og USA med tilknytning til Johns Hopkins Universitetet i Baltimore.

Ifølge Les Roberts fra Bloomberg School of Public Health ved Johns Hopkins universitetet, er det et konservativt anslag de har gjort. Voldelig død er den vanligste dødsårsaken i Irak nå, og luftangrep er den desidert største dødsårsaken. Over halvparten ble drept som følge av luft- og granatangrep. Det er nå 58 ganger så stor sjanse for å dø en voldelig død enn før invasjonen.

Rapporten avslører at «koalisjonsstyrkene» har underestimert dødstallene grovt. Ti ganger så mange er drept som ifølge tidligere anslag. Fallujah er et særtilfelle på grunn av de ekstremt høye dødstallene der, og forskerne har derfor valgt å utelatte disse tallene fra rapporten. Okkpantenes siste offensiv mot Fallujah har ført til at disse tallene igjen stiger dramatisk.

Hussein Rustam, en lege som jobber i Baghdad skrev i kjølvannet av rapporten til Socialist Worker: «Irakere lever i konstant frykt. Okkupasjonsstyrkene er ‘trigger-happy’ fordi de er nervøse og redde. Det er risikabelt å gå ut, og etter solnedgang er de fleste innendørs. De siste tallene med 100 000 irakiske drepte sivile er langt under de reelle tallene. Folk begraver sine døde, spesielt på landsbyen, uten noen offisiell registrering. Fra mine erfaringer som doktor er de reelle tallene over 200 000. Essensielle servicetilbud er fortsatt elendige, og drikkevannet er under helsemessig standard.»

Utrolig nok har ingen av de store riksdekkende avisene i Norge tatt seg bryet med å nevne undersøkelsen.

Rapporten er tilgjengelig her.

Alex Tarkan Sen


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.