IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Arafat – frihetskjemper eller frihetsrøver?

Yasser Arafats tid som palestinernes leder er over. Arafat har alltid vært en omstridt leder, men aldri før har vurderingene blant de som støtter palestinernes sak variert så voldsomt som nå.

linje

Publisert: 01.12.2004

Er det en frihetskjemper eller en frihetsrøver som døde 11. november? Etter min mening er Arafat litt av begge deler.

De siste ti årene har sviket mot palestinerne vært det mest framtredende. De forskjellige «fredsavtalene» med Israel som kom i kjølvannet av Oslo-prosessen var alle ordninger helt og holdent på Israels premisser.

Denne såkalte fredsprosessen ble til på grunn av at palestinerne på Vestbredden og i Gaza gjorde opprør – Intifada. Dette opprøret klarte verken Israel eller PLO, med Arafat i spissen, å kontrollere.

Oslo-prosessen var en skitten avtale mellom Israel og PLO, der Arafat fikk bygge en massiv politistyrke for å kontrollere palestinerne på vegne av Israel. Gjennom Oslo-avtalen var Arafat aktivt med på dele opp Vestbredden i over 200 små palestinske «øyer» omringet av israelske veier, gjerder, bosettinger og militærposter. Israel har bedre direkte militær kontroll med palestinerne på Vestbredden idag enn de hadde før «selvstyret» ble innført.

Toppstyrt bevegelse

Den anerkjente palestinske akademikeren Edward Said oppsumerte for noen år siden Oslo-avtalen: «Det palestinerne har fått er Bantustans kontrollert av Israel. Det Israel har fått er offisiell palestinsk godkjenning av israelsk okkupasjon.»

Oslo-avtalen var ikke et fullstendig brudd med Arafat og PLOs tidligere politikk. Arafat stolte aldri på at de palestinske massene selv kunne føre kampen, og bygde alltid en toppstyrt bevegelse.

Enda mindre stolte han på de arabiske massene i resten av Midtøsten. Istedet søkte han skiftende allianser med de arabiske makthaverne, som alltid sviktet når palestinernes sak ikke tjente deres interesser.

I maktposisjon viste PLO-ledelsen seg ufattelig korrupt. De pengene som ikke gikk til det palestinske politiet, havnet i stor grad i Arafats familie og hans venners lommer. Byggebransjen i selvstyreområdene var for eksempel fullstendig under denne klikkens kontroll.

Best under press

Likevel har Arafat aldri fjernet seg helt fra palestinernes kamp. Som en dårlig fagforeningsleder, gikk han fra råtne kompromisser med motstanderne til å mane til kamp når angrepene truet selve grunnlaget for selvstyremyndighetene.

Også på et mer personlig plan holdt han stand. Arafat kunne antagelig når som helst de siste tre-fire årene forlatt Palestina og levd sin siste tid med familie og nok av penger i banken.

Med hans dårlige helse ville neppe noen kritisert ham – særlig ettersom Israel antagelig ville nektet ham innreise til Palestina igjen hvis han først hadde funnet et påskudd til å reise.

Det har han ikke gjort. Istedet har han sittet tre år i husarrest i sitt delvis utbombede hovedkvarter i Ramallah. Over 70 år og syk har han tatt på seg byrden å være palestinernes president. Derfor har han fortsatt å være det fremste symbolet på palestinernes motstandskamp.

Simen Tutvedt


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.