IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

BOK

Ikke så søtt lenger

sjokolade.jpg

Willy Wonka møter No Logo i Den lille stygge sjokoladeboka. Barnearbeid gir Melkesjokoladen en besk ettersmak.

linje

Publisert: 01.12.2004

Simen Sætre:
Den lille stygge sjokoladeboka
Spartacus forlag 2004

Naomi Kleins No Logo og bevegelsen mot den globaliserte kapitalismen har satt fokus på multinasjonale selskapers kyniske jakt på økte profitter. Journalist Simen Sætre er en av mange som har latt seg inspirere av No Logo og Eric Schlossers Fast Food Nation.

Med Den lille stygge sjokoladeboka har han gitt oss et norsk bidrag til mengden av internasjonale bøker som setter forbruk, merkevarer, markedskapitalisme, reklame og utnytting i et kritisk søkelys.

Sætre tar for seg sjokoladeindustrien, men mange av problemstillingene han tar opp er felles for mange andre industrier: Barnearbeid, utnytting og tvangsarbeid, spekulasjon, markedsmakt, lobbyvirksomhet og betalte forskere, sammenslåinger, kyniske reklametriks og forbruksmønstre.

Den norske sjokoladeindustrien er ikke så rein som reklamen skal ha det til, og den unnslipper heller ikke i denne boka.

Sætre følger sjokoladen fra høstingen av kakaobønner i Vest-Afrika via børsene og konsernenes «branding» til stua di og et økende fedmeproblem. Boka er liten, men spekket med fakta om sjokolade og sjokoladeindustrien.

Kapitlene om sjokoladeindustriens tidlige historie, reklame og om helse er spesielt gode.

Likevel savner jeg de grundigere analysene i boka, selv om forfatteren absolutt mener vel med sitt kritiske søkelys på sjokolade. De siste åra har vi sett at stadig flere forfattere – av ulik avskygning og bakgrunn – forsøker å sette ting i sammenheng og se helheten. Sætre har gode ansatser til dette, men det blir likevel for knapt og overfladisk.

For eksempel skriver Sætre godt og interessant om de tidlige sjokoladefabrikantenes etiske og sosiale engasjement. Johan Throne Holst, grunnleggeren av Freia, hadde et samfunnsengasjement som ikke ligner på dagens kapitalister. Freia var den første fabrikken som fikk bedriftslege, bedriften bygde arbeiderboliger, bidro til forskning og til kultur. At Freia-eieren gjorde dette ut fra egen bevissthet er sannsynlig, selv om han også ønsket å bygge et felleskap mellom samfunnsklassene i en periode hvor klassemotsetningene var svært tydelige. Tilsvarende samfunnsengasjement var tilstede hos eierne av Cadbury i England, som var kvekere. Den franske sjokoladeprodusenten Emile Menier var sågar inspirert av den utopiske sosialisten Saint-Simon. Sætre viser på grundig vis hvordan de gamle idealene er visnet hen på veien mot sterkere markedskonsentrasjon og hardere kamp om profittene.

«Idag bruker de tradisjonene mest for propagandaens skyld. Det er en måte å vise seg på, et offentlig 'image',» sier en 24-åring som jobber i Cadburys salgsavdeling.

Og det samme gjelder for «norske Freia» som nå heter Kraft Foods, er amerikanskeid og verdens nest største matvareselskap. Sætre skriver bra om dette. Likevel forklarer han i liten grad hvorfor dette skjedde. Dermed ender også forfatteren med å håpe på at industrien skal finne tilbake til «det gamle samfunnsansvaret». Hans håp om en mer rettferdig produksjon og mer etisk handel problematiseres ikke. For mange av dem som lot seg inspirere av Naomi Kleins No Logo for noen år siden vil dette bli for naivt og velmenende.

Likevel, boka har sine gode sider og vil forhåpentligvis bidra til å skape riper i lakken på sjokoladeselskapenes image. For at industrien er kynisk er boka full av gode eksempler på.

Jon W. Sandven


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.