IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

BOK

Politisk reiseskildring fra Øst-Europa

eurostories.jpg

De såkalte kommunistdiktaturene i Øst-Europa er falt, men menneskene der kan ikke unnslippe landenes historie. Gjennom reiser i Hviterussland, Makedonia og Kaukasus/Tsjetsjenia lar Aage Storm Borchrevink oss bli kjent med noen av dem i boka Eurostories.

linje

Publisert: 01.12.2004

Aage Storm Borchrevink:
Eurostories – reiser i Øst-Europa
Gyldendal Norsk Forlag 2003

Titlene på hovedkapitlene i boka inneholder de tre metaforene spøkelset, den faderløse og fangen.

Og hvem er spøkelsene i Hviterussland? Storm Borchrevink forteller om Lukasjenko-regimet og dets jakt på opposisjonelle politikere og journalister, om matkøer, om fattigdom.

Han skriver om folk som bare «forsvinner», som blir tatt av regimets sikkerhetstjeneste og henrettet. Vi får lese om to hviterussiske opposisjonelle som får asyl i Norge etter først å ha flyktet til Moskva da det blir for hett rundt dem i hjemlandet. De undersøkte nemlig «forsvinningen» til to opposisjonelle hviterussiske politikere.

I Makedonia blir vi kjent med Gorjan som er Borchrevinks sjåfør på turen fra hovedstaden Skopje til Stip. Det er høsten 2002, og det har nettopp vært valg. Vi blir minnet om episoden da to norske Nato-offiserer var innblandet i en bilulykke og forårsaket fire makedoneres død (bl.a. en minister, hans kone og et av deres to barn). Nordmennene hadde skylda og slipper billig fra det, de var jo Nato-offiserer.

Gorjan lever i et kaos, uten far og med en syk og skrøpelig mor. Han vil bli sett av sin norske passasjer og skjuler usikkerheten bak en maske av påtatt selvsikkerhet. Er han nasjonalist eller europeer? Han forakter Makedonia og ser opp til Nato-offiserene. For Borchrevink blir Gorjan et bilde på et skakkjørt, konfliktfylt og kaotisk Makedonia etter Jugoslavias fall.

Siste delen av boka dreier seg om Tsjetsjenia og Kaukasus. Vi får møte flere tsjetsjenere, blant annen en krigskommandant som nå er flyktning i Norge. Han bor i Norge, men mentalt er han i Tsjetsjenia. Han er fange. Vi møter også den russiske journalisten og forfatteren Anna Politkovskaja. Journalisten som skulle reise til Beslan for å dekke terroraksjonen, men aldri kom fram fordi hun etter sigende ble matforgiftet. Vladimir Putin liker ikke folk som forteller sannheten om konflikten i Tsjetsjenia.

Boka kan leses som en reiseskildring av den delen av Europa vi vet så lite om. Men det er en historisk og politisk reiseskildring. Gjennom møtet med enkeltmennesker blir vi litt klokere når det gjelder disse landenes historie og politiske situasjon, spesielt etter Sovjets sammenbrudd.

Bjørn Østby


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.