IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

BOK

USA – tredje parti savnet

Historisk har det vokst fram en rekke tredjeparti-bevegelser i USA. Chesters ønske er å analysere disse bevegelsene i lys av hvordan amerikanske sosialister har stilt seg i forhold til dem.

linje

Publisert: 25.10.2004

Eric Thomas Chester
True Mission: Socialists and the Labor Party Question in the United States
Pluto Press 2004

Dette er en meget informativ og godt skrevet bok. Forfatteren er selv medlem Socialist Party – et såkalt bredt demokratisk sosialistisk parti. Dette partiet har en lang historie i USA – og høydepunktet var såpass langt tilbake som til den revolusjonære fagforeningen International Worker’s of the World’s storhetstid på 1910-tallet.

Boka analyserer hvordan ulike nasjonale tredjeparti-bevegelser i USA opp igjennom ofte har vært basert på en kjent person – og at en mulig permanent tredjeparti-formasjon i amerikansk politikk har lidd under personfokuseringa.

Mange analyser av hvorfor det ikke fins et arbeiderparti peker på «objektive» eller «særegne amerikanske» historiske faktorer som valgsystemet, innvandring, muligheten for å flytte vestover og skaffe seg jord og at den amerikanske arbeiderklassen var for individualistisk.

Det beste med True Mission er at den setter fokuset på den subjektive svakheten ved den amerikanske venstresida, som ikke selv har organisert et alternativ til Republikanerne og Demokratene. Man har aldri brutt 100 prosent organisatorisk med Demokratene. Ved hver korsvei har man gått tilbake til å stemme på ulike «progressive» kandidater som det «minste ondet», selv om diskusjonen om å skape et tredje parti faktisk har stått på dagsorden. Demokratene veit at de kan framstille seg som et mindre ondet, og har på ulike tidspunkter faktisk organisert lokale arbeiderpartier – uavhengige i navn (som American Labor Party i New York som ga sin støtte til Demokratenes kandidater på slutten av 1930-tallet) – for å vinne velgere som brøt med partiet tilbake.

Måten boka er skrevet på gir imidlertid et forklaringsproblem. Dette er i stor grad rein politisk historie hvor andre faktorer i klassekampen bare nevnes i forbifarta. Mesteparten ev boka er viet tida fra 1910-tallet til slutten av 1930-tallet. Dette var en 30-årsperiode med enorme svingninger i streikenivå og klassebevissthet hos amerikanske arbeidere. Den amerikanske hæren måtte ved flere tilfeller umiddelbart før og etter 1. verdenskrig bryte streiker på jernbanen eller i gruvesamfunn ved å meie ned arbeiderne med kulesprøyter. I 1919 ble det opprettet arbeiderråd i Seattle under en generalstreik. Eugene Debs ble fengslet for å ha holdt appeller mot 1. verdenskrig og drev valgkampen sin i 1920 fra fengselscella. Etter en nedgang i klassekampen i siste halvdel av 1920-tallet og begynnelsen av 1930-tallet eksploderte det igjen med generalstreiker I Minneapolis, San Fransisco og Toledo. Dette var grunnplansorganiserte streiker som etter hvert førte til opprettelsen av en industriell fagorganisering for ufaglærte (CIO) i opposisjon til det gamle AFL som baserte seg på å opprettholde skiller mellom faglærte og holde ufaglærte utenfor organisasjonene. I 1937 skjedde en bølge av fabrikkokkupasjoner (sit-downstreikene) på samlebåndene i bilindustrien.

På et tidspunkt var det en reell mulighet for fagbyråkratiet å bryte med topartisystemet og opprette et nasjonalt arbeiderparti. Istedenfor opprettet de det såkalte Labor’s Non-Partisan League som argumenterte (og sikret valgskred) for Franklin D. Roosevelt i 1936. Men alt dette nevnes knapt i Chesters bok. Isteden domineres presentasjonen av fraksjonskampene innafor Socialist Party.

Chesters kritikk av Ralph Naders presidentkampanjer i 1996 og 2000 er både interessant og relevant. Personfokuseringa rundt Nader er utvilsomt et potensielt problem, men det må innvendes at det er et større problem at De Grønne i praksis har valgt å legge ned valgkamporganiseringa til fordel for Kerry ved årets valg. De kunne valgt å bygge videre på suksessen fra 2000.

Som en introduksjon til klassekamp i USA vil jeg også anbefale Mike Davis sin Prisoners of the American Dream.

Christian Ringdal


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.