IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

YA RAYI!

Etter mange år gir Khaled nå igjen ut et nytt album.

linje

Publisert: 16.09.2004

Khaled, som før også hadde tilnavnet "cheb", det vil si "ung-gutt", er kjent som "Kongen av Rai". Hans nye album har tittelen "Ya Rayi". Khaled, som egentlig het Khalidu Hajj Brahim, ble født i Sidi-El-Houari ved havnebyen Oran i Algerie i 1960. Han ble født to år før Algeries blodige uavhengighetskrig tok slutt. Khaled ble raskt superstjerne mot slutten av 70-tallet og ble kjent for albumet "Hada Raykoum" som betyr "Dette er deres mening".

Rai musikken blir sett på som opprørsk både mot religiøs og politisk fundamentalisme. Den er en blanding av arabisk musikk, rock, funk og reggae. Det sies at den opprinnelige rai-musikken ble sunget av fattige kvinnelige sangere, såkalte Cheikhas, som protesterte mot arbeidsløshet, fattigdom og urbanisering.

Gatas språk

Rai-musikken blir fremdeles sett på som rebell musikk. Khaled har også opprørske tekster om kjærlighet, frihet og det å leve i eksil.

- Jeg synger til ungdommen på deres eget språk, nemlig gatas språk, sier han. At noen av ungdommene han sang til nå også selv har fått ungdommer er en annen sak. Men sikkert er det at han har gitt stemme til en hel generasjon av unge menn, og kvinner, i Algerie.

Khaled har fremdeles fjerdeplassen på lista over de 50 beste verdensmusikk-albumene i verden. Han skriver nesten alle sangene selv og har samarbeidet med kjente musikere som for eksempel Peter Gabriel.

Å være rai-musiker kan være farlig. Flere rai-musikere har blitt drept, angivelig av religiøse fundamentalister, blant annet Cheb Hasni og Rai-produsenten Rachid Baba Achmed. Khaled har i mange år levd i eksil i Paris.

De som er så heldige å være i Casablanca i Marokko 20. september, kan overvære en gratiskonsert med ham. De av oss som må nøye oss med å være i Norge utover høsten, kan oppleve Khaled på Rockefeller 4. november. Det er i forbindelse med Oslo World Music Festival fra 2. til 7. november Khaled gjester Norge, og du bør være tidlig ute med å få tak i billetter. Khaled er fremdeles "Kongen av Rai".

Randi Færevik


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.