IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Palestineren som ikke tidde

Edward Said døde tidligere i år. Hans engasjement kan du oppleve gjennom boka Kultur og motstand.

linje

Publisert: 16.09.2004

- Tier ikke før jeg dør, sa Edward Said i et av de mange samtalene han hadde med David Barsamian i perioden 1999 til 2003. Boka Kultur og motstand er en samling av disse intervjuene.

Som amerikansk palestiner ble Edward Said ofte angrepet for sitt engasjement, men fortsatte på tross av dette med det han selv kalte en utakknemlig oppgave.

Som kritiker av Arafat og Osloavtalen fikk Said mange fiender.

"Der stod Clinton som en romersk keiser som hadde hentet to vasallkonger til hoffet og fått dem til å ta hverandre i hånden" sa han i et intervju i 1999 som kommentar til Osloavtalen. I boka forteller han mye om framstillingen av Palestina og Israel som om de var likeverdige parter i en krig. En steinkastende palestinsk ungdom blir likestilt med israelske tanks og raketter.

Han snakker om det urimelige i at USA skal bli sett på som en nøytral mekler når Israel er det landet som mottar mest økonomisk og militær støtte fra nettopp USA.

Sterke krefter vil gjøre alt for hindre at palestinere blir framstilt som normale mennesker, forteller Said. En film han laget for BBC ble aldri vist i USA på grunn av press fra mektige menn som truet med å trekke pengestøtten om TV-selskapet viste filmen. Avisene snakker stadig om terroren palestinerne utøver og israelernes utrygghet.

Årsaken til at amerikanerne ikke har engasjert seg i Palestina på samme måte som europeerne mener han kan ha noe med at amerikanske aktivister ikke har vært i stand til å knytte kampen for palestinerne med for eksempel kvinnebevegelsen og antikrigsbevegelsen, for å vise at det er en del av felles kamp.

Boka gir deg som leser et godt innblikk i hva konflikten mellom Israel og Palestina dreier seg om. Said sier et sted at historien er viktig at 1948 var det viktigste årstallet for Palestina.

Det er fasinerende å lese om Edward Saids kunnskap og engasjement. Det viktigste budskapet som blir formidlet i boka er at en aldri må gi opp. På tross av trusler og angrep stod Edward Said på sitt helt til han døde.

Monica Okpe


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.