IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Ja takk, begge deler

Lettlest tungvekterbok som kan få deg til å tenke mer enn bare to ganger.

linje

Publisert: 16.09.2004

Thomas Hylland Eriksen skriver igjen. I sin nye bok Røtter og føtter går denne knivskarpe rikssynseren løs på flere tradisjonelle "tungvekterspørsmål", som f.eks. gruppeidentitet og forholdet mellom arv og miljø i personlighetsutvikling. Boken tar i utgangspunktet for seg identitetsproblematikk og ulike former for fellesskap i dagens verdenssamfunn. Slik sett kan den nesten leses som en slags samlet oppdatering av hans tidligere publikasjoner, da dette er velkjent stoff for sosialantropologen Eriksen.

Men Røtter og føtter vider seg ofte ut til å handle om et ganske så bredt spekter - fra psykologi og biologi til storpolitikk og filosofi. Dette presenteres ganske elegant, selv om han etter min mening noen ganger gaper over litt for mange poeng på en gang og ikke alltid nøster trådene like effektivt sammen. Eriksen klarer likevel som oftest å illustrere poengene sine så bra at du ikke blir sittende igjen med den velkjente "men-hva-er-det-egentlig-han-snakker-om"-følelsen du lett kan få når akademikere skriver om fagfeltene sine.

Medrivende

Thomas Hylland Eriksen skriver omtrent på samme måte som han snakker, og hvis du noen gang har opplevd hans hyperentusiastiske munnbruk live, er det lett å "høre" stemmen hans i bakgrunnen av teksten. Eriksen fester setebeltet på hjernen din og sender deg av gårde på en reise igjennom et landskap av lange parenteser, kreative digresjoner, slående paralleller og originale perspektiver. Dette er en bok som er nødt til - på et eller annet tidspunkt - å rive deg med i strømmen av tanker og betraktninger. Å legge den fra seg kan til tider være vanskelig, da Eriksen skriver så klart og godt om så mange og så interessante emner - og alltid med en faglig tyngde som ikke blir verken hovmodig eller for akademisk.

Tankeføde - ikke løsninger

Hovedpoenget jeg sitter igjen med etter å ha lest boken er at alle har litt rett, og at det viktigste, og vanskeligste, å forstå er de mange gråsonene i verden - et perspektiv jeg antar vil virke skremmende på noen i både den ene og andre politiske leiren. "Det finnes mer både-og enn enten-eller i verden", skriver Eriksen på slutten av boken, og er også ydmyk nok til å påpeke at heller ikke han alltid har entydige løsninger og svar på kompliserte problemer. Det han derimot gir leseren, er velfundert tankeføde. Krydret med interessante faktaopplysninger og sitater så vel som gode analyser, der det trengs, blir Røtter og føtter aldri akademisk drøvtygging. Dette er en bok jeg vil anbefale for alle som har ambisjoner om å ta til seg nye perspektiver, tenke over sine egne standpunkt og utvikle seg selv som tenkende mennesker. I følge forfatteren er det nemlig refleksjon verden trenger mer av enn noe annet i dag. Det er jeg helt enig i.

Stian Krog

Thomas Hylland Eriksen
Røtter og føtter
Aschehoug 2004


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.