IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Edward Said (1935-2003)

28_edward_said.jpg

pilEdvard Said.

Det er ett år siden den palestinskfødte forfatteren og aktivisten Edward Said døde.

linje

Publisert: 16.09.2004

Edward Said døde 25. september 2003 etter tolv års kamp mot leukemi. Said var en person med enorme kunnskaper og evner: han var litteratur- og kulturkritiker, politisk forfatter, operaelsker, pianist - og fremfor alt en av de aller fremste forsvarerne av det palestinske folket.

Said ble født i det britisk-okkuperte Palestina i 1935. I 1948, etter at den nylig grunnlagte staten Israel forviste hundretusener av palestinere og konfiskerte eiendommen deres, begynte Said sitt liv i eksil - et eksil som skulle bli permanent. Han kom til USA på 1950-tallet for å studere, underviste ved Colombia University på 1960-tallet, og ble seinere professor i litteratur ved samme universitet.

Med bøker som Joseph Conrad and the Fiction of Autobiography og The World, the Text, and the Critic etablerte Said seg som en av verdens ledende litteraturteoretikere. Han viste hvordan litteratur bare kan forstås fullt ut i forbindelse med den historiske og sosiale sammenhengen den er skrevet i.

Saids mest kjente verk er likevel Orientalismen: Vestlige oppfatninger av Orienten, som kom ut i 1978. Her analyserer han de rasistiske ideene som Vesten systematisk har brukt for å karakterisere og dominere Midtøsten og Asia siden 1800-tallet.

Men Said gjorde mer enn å skrive bøker. Han analyserte ikke bare imperialismens ideologi, men var også en av de skarpeste offentlige motstanderne av den. På 1970-tallet ble han en av de viktigste stemmene i USA som forsvarte palestinernes kamp for rettferdighet og selvbestemmelse. Han påpekte at Israel/Palestina-konflikten «er ikke en kamp mellom to stater. Det er en kamp hvor en stat [Israel] med sin kolonialistiske hær angriper et kolonisert folk, og benytter alle former for kollektiv avstraffelse.»

Said fremmet palestinernes sak med klarhet og kraft i en rekke artikler og bøker, deriblant The Question of Palestine. Han talte på hundrevis av møter. Derfor ble han også et angrepsmål for pro-israelske ekstremister, og mottok flere drapstrusler rettet mot seg og sin familie - og kontoret hans ved Colombia ble satt fyr på.

Men han nektet å la seg skremme til taushet. I 1977 ble han medlem av Det palestinske nasjonalrådet (PNC), en eksilregjering etablert av PLO. Said anså PLO som den eneste legitime representanten for det palestinske folket, men ble stadig mer kritisk overfor PLOs strategi og taktikk - og spesielt Yassir Arafats eneveldige styre.

I stedet for nytteløse appeller til stormaktene og til arabiske regjeringer, argumenterte Said for en internasjonal kampanje mot den israelske okkupasjonen. Uenighetene med PLOs lederskap ble større og større, og i 1991 forlot Said PNC. To år seinere, da Arafat undertegnet Osloavtalen sammen med Israels statsminister Yitzhak Rabin, var Said en av de skarpeste kritikerne. PLO-lederne hadde blitt «villige samarbeidspartnere for [den israelske] militærokkupasjonen,» mente Said, som også kritiserte de palestinske selvstyremyndighetenes maktmisbruk og korrupsjon. Arafat var så rasende at han forbød Saids bøker på det palestinske territoriet.

På 1980-tallet hadde Said akseptert PLOs krav om en palestinsk stat ved siden av den israelske staten, men han kom etter hvert fram til at en slik «tostatsløsning» aldri ville gi palestinerne virkelig uavhengighet, og at det eneste alternativet var én demokratisk stat med like rettigheter for alle innbyggere, jødiske som arabiske. De siste årene av sitt liv ga Said et eksempel på at skillene kunne overkommes gjennom sitt samarbeid med den berømte israelske dirigenten og pianisten Daniel Barenboim. De tok initiativ til prosjekter som skulle gi musikkopplevelser og -muligheter til palestinske barn.

Alt det Edward Said utrettet i løpet av sitt liv - i form av bøker, analyser og engasjement - vil selvfølgelig overleve han. Den beste måten å ære han på er ved å fortsette kampen han ga så verdifulle bidrag til.

Phil Gasper


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.