IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

I bevegelsen

Organisér krigsmotstanden

Gnisten har snakket med Jan Bøhler, leder for Oslo Arbeiderparti og tidligere statssekretær i utenriksdepartementet om okkupasjonen av Irak og mulighetene for å etablere en ny antikrigsorganisasjon i Norge.

linje

Publisert: 16.09.2004

- Hvorfor er du mot vestlige lands okkupasjon av Irak?

Fordi okkupasjonen til nå kan ha kostet tretti tusen irakere livet og påført befolkningen i landet store lidelser. Okkupasjonen har gjort nesten alt verre - man har erstattet ett brutalt diktatur med et annet som trolig har enda mindre folkelig støtte, og som ikke opptrer særlig mindre brutalt. Og om CIA ikke greide å påvise at det fantes terrorgrupper i Irak under Saddam, så er det nå virkelig blitt nok av dem.

Hvis det er demokrati Bush & co vil innføre, burde de begynne med sine allierte i diktaturer som Saudi Arabia, Egypt og Pakistan. Hvis de vil stanse folkemord, bør de konsentrere seg om Tsjetsjenia, Sudan, Kongo, Burundi,osv.

Irak er det første store eksemplet på at Bush-administrasjonen går til forkjøpskrig for å styrke USA's strategiske og økonomiske fotfeste i en viktig del av verden. Derfor kan krigen bli langvarig, og få tilsvarende historiske betydning som Vietnamkrigen.

- Hvorfor har Bondevik-regjeringen valgt å delta?

De har hele tida talt med to tunger. Bondevik var den som fulgte folkemeningen og var mot krigen i fjor vinter. Utenriks- og forsvarsministeren holdt seg hele tida godt inne med Bush og Rumsfeldt. Jan Petersen er husvarm på republikanernes landsmøter, og sa da Bush ble nominert i år 2000 at han stod for en politikk som var bra for Norge.

Også i forrige uke hadde Høyre en vennskapsdelegasjon på republikanernes nominasjonsmøte. Det virker som Bondevik nå har abdisert fra Irak-spørsmålet, og det er de Bush-vennlige Petersen og Devold som håndterer alle «uproblematiske saker», som norske stabsoffiserer i Iandet og opplæring av tropper for det brutale Allawi-regimet - som ikke er noe annet enn en forlengelse av okkupasjonen.

Høyre dominerer Regjeringen, og de står nært republikanerne politisk. Derfor vil de søke stadig nye «uproblematiske» måter å støtte Bush's Irak-okkupasjon på.

- Du har ytret deg til fordel for en ny norsk antikrigsorganisasjon i Norge. Hvorfor?

Både terrorismen og Bush's den sterkestes rett-politikk, kan gjøre at vi går inn i en volds- og krigsspiral som rammer sivilbefolkningen jorda rundt og styrker USA's verdensherredømme.

Vi kan enten få en verden stadig mer preget av frykt, hevnaksjoner, overvåking, muslimhets, utrygghet og militarisme - eller en verden der vi bygger ny tillit mellom den vestlige og særlig muslimske land.

Vi trenger en bred folkelig mobilisering mot forkjøpskriger og ensidige militære aksjoner som redskap mot terror. Om vi vil fjerne grobunnen for desperate og syke tanker som terrorisme, må kampen mot nød, fattigdom, undertrykking og urettferdighet føres med en helt annen styrke enn i dag.

Derfor er Attac og sosialdemokratiets krav om Tobin Tax og andre globale skatter en riktig strategi. Vi trenger en antikrigsorganisasjon som effektivt kan argumentere, mobilisere og være til stede i debatten om disse spørsmålene hele tida.

Irak-krigen vil fortsatt være kjernepunktet, men vi må også gå inn i andre saker. Hvis arbeidet fortsetter å være så løst organisert og så basert på enkeltaksjoner, som det er i dag, vil vi ha liten mulighet til å lykkes.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.