IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

nyc_31082004.jpg

pilEn halv million deltok i demonstrasjonen mot årsmøtet til republikanerne i New York 31. august 2004 i en protest mot Bush og krigen i Irak.

En halv million mot Bush

- Dagens regjering er den verste jeg har opplevd, sa 83 år gamle Stan Romaine, veteran fra andre verdenskrig. Fantastiske en halv million mennesker demonstrerte mot republikanernes landsmøte i New York City.

linje

Publisert: 16.09.2004

I spissen for demonstrasjonen, arrangert av United for Peace and Justice gikk den kjente borgerrettsaktivisten Jesse Jackson og filmskaper Michael Moore.

Krigsmotstand sto i sentrum for demonstrasjonen. Vietnam-veteraner og Irak-veteraner demonstrerte side om side mot Irak-krigen. Til og med soldater i tjeneste demonstrerte, noe man ikke så før flere år inn i Vietnam-krigen.

Vietnamveteranen Frank var bekymret for en sannsynlig tvungen innkalling av vernepliktige. - Hvis Bush blir gjenvalgt vil det bli en tvungen innkalling, akkurat som i 1968, da jeg var i Vietnam. Og den samme historien vil gjenta seg der de rike ungdommene ikke deltar. Tusener av dem vil reise til Europa, sa Frank til Socialist Worker.

Kamp mot systemet

Men også andre saker engasjerte deltakerne: Homofiles rettigheter, abortrettigheter, klimaødeleggelser, arbeidsløshet og skattekuttene for de rike.

For Tanya Mayo, fra Not in our name network, handlet protestene om å stake ut fremtiden: - Mange ser gateprotestene som en måte å få Kerry innvalgt som president. Jeg ser de som en måte å høyne nivået på motstanden og "spiriten" i folket for å reise seg mot selve systemet i årene som kommer.

- For noen handler motstanden om å få en slutt på krigen. For andre betyr den å gjøre en slutt på trakasseringen av arabere og muslimer. Noen av oss mener imidlertid også at selve systemet er grunnleggende råttent.

Systemkritikeren Naomi Klein sa det slik: - John Kerry lover å fortsette, og til og med styrke, militærokkupasjonen i Irak. Det er på tide å bringe Najaf til New York, sa Klein.

Elitenes forsvar mot protestene var først å forby de og hetse de i media. Deretter satte man inn andre forsvarsverk, politiet. Rundt 2000 mennesker ble arrestert utelukkende fordi de demonstrerte. Demokrati?

Vegard Velle


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.