IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Bok

En liten juvel

EN AV DE mest kjente antikapitalistene i USA heter Kevin Danaher. Han har skrevet en rekke bøker om blant annet Verdensbanken og IMF og Globalize This! ble en aldri så liten bestselger. Nå har han skrevet ti grunner for å legge ned IMF og Verdensbanken.

linje

Publisert: 08.05.2002

Bare så det er helt klart: Dette er en juvel!

Boka er en dundrende kritikk av ideologien om "det frie markedet", den er spekket med eksempler på hvordan IMFs og Verdensbankens politikk har ødelagt økonomier og lokalsamfunn og den viser hvordan forskjellene mellom rike og fattige i USA eksploderte mellom 1975 og 2002 på tross av den lange oppgangen i den amerikanske økonomien på 1990-tallet.

Samtidig er boka skrevet for å inspirere oss til aksjon. Boka åpner med en historie fra da Danaher var på reise i Guatemala på 1980-tallet. En samtale med en fattig bondekvinne lærte ham at det ikke var godt nok å reise rundt i verden for å hjelpe fattige folk å overleve virkningene av systemet - man må bekjempe selve systemet.

Danaher skriver: "Du kan redde hvert druknende barn ut av elva, men hvis du ikke følger elva oppover og stopper fyren som hiver barna uti, vil du aldri løse problemet. Du kommer til å oppleve "compassion fatigue" (å bli utslitt av medlidenhet), hvis du prøver å redde hvert offer etter at de har blitt gjort til offer og ikke løser årsaken til problemet."

Slåss på hjemmebane

I Sør-Afrika ble han fortalt av en lokal aktivist at "Det er fint at du kommer hit og vil hjelpe, men hvis du virkelig vil bidra til kampen vår må du dra tilbake og forandre ditt eget land... Det beste bidraget du kan gi oss er å sørge for at båndene mellom eliten i ditt land og eliten i vårt land blir brutt og å bygge solidaritet mellom krefter på grunnplanet."

Dette lå til grunn for at Danaher og kona Medea Benjamin tok initiativ til å stifte Global Exchange, en organisasjon som skulle bli en av hoveddrivkreftene bak Seattle-protestene i 1999.

Gjennom hele 1990-tallet argumenterte Danaher for "grassroots internationalism" (grunnplansinternasjonalisme).

Det mest spennende i boka (og det er mye spennende!) er kanskje Danahers kapitler om forholdet mellom kapital og demokrati. Han avviser tanken om at ekte demokrati kan eksistere så lenge storselskapene har den reelle makta i samfunnet.

Han påpeker at dette er den viktigste årsakne til at institusjoner som IMF og Verdensbanken eksisterer. Disse institusjonene skaper svært tette bånd mellom eliten i fattige land og eliten i de rikeste landene. Danaher kaller dette - med rette - korrupsjon.

Hvordan vinne?

Han skriver: "Ikke noen sum av 'gjeldslette' vil frigjøre flertallet i den tredje verden hvis ikke eliten i den tredje verden blir mer ansvarliggjort overfor sine egne befolkninger."

Men dette peker samtidig på et av problemene til Danaher. Han skriver at vi må erstatte kapitalismen med et "demokratisk samfunn". Men løsningen han foreslår på problemene kapitalismen skaper er "rettferdig marked" "aksjeeier-aktivisme" og å "bygge bevegelsen"

Problemet er at ingen av disse forslagene til løsninger vil bryte elitenes utbytting av flertallet av verdens befolkning. Vi kan ikke betrakte "anti-sweatshopkampanjer" som like viktige som arbeiderklassens kamper.

Streiker har nemlig potensialet til å utfordre selve kjernen i kapitalismen: utbyttinga - gjennom å stoppe produksjonen. "Anti-sweatshopkampanjer" (viktige nok da de avslører brutaliteten i systemet) kan ikke lamme kapitalismen på samme måte.

Men les 10 Reasons to Abolish the IMF and World Bank. Alle kan lære noe av boka. Den inspirerer til aksjon.

Christian Ringdal

Kevin Danaher:
10 Reasons to Abolish the IMF and World Bank
Seven Stories press

Boka koster ca 70 kr fra den sosialistiske nettbokhandelen Bookmarks - www.bookmarks.uk.com


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.