IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Bok

Kalde fakta som bør ropes fra hustakene

NOAM CHOMSKY har i en årrekke vært en knallhard kritiker av amerikansk utenrikspolitikk. Boka "11/9" er en samling intervjuer Chomsky har gitt i perioden etter angrepet på World Trade Center. Tør Jan Petersen å lese denne boka?

linje

Publisert: 24.01.2002

Det er tredve år siden sist Chomsky ble utgitt på norsk.

Han er professor i lingvistikk ved Massaschusetts Institute of Technology. Men han er minst like kjent for sin bitende mediekritikk og sine bøker om amerikansk utenrikspolitikk.

Bøkene hans har inspirert antikapitalister over hele kloden.

Ikke uten grunn. Chomsky framstår nærmest som et levende oppslagsverk om stormaktenes herjinger over hele kloden.

I en medieverden hvor det enkleste er å referere de herskendes tanker, representerer Chomsky en nødvendig korrektiv til historieløs journalistikk om krig og internasjonale konflikter.

Denne boka er intet unntak.

Han viser hvordan stormaktene har skapt sine egne terrorgrupper, som seinere har vendt seg mot sine skapere. Han viser hvordan stormaktene, og særlig USA, har spredd lidelse i langt større omfang enn World Trade Center over hele kloden. Og han viser hvordan dette ignoreres fullstendig i den vestlige verden.

Sudan

Et eksempel er Clinton-administrasjonens bombing av Sudans eneste farmasøytiske fabrikk, Al Shifa, i 1998. USA hevdet dette var en "terroristbase".

Som Afghanistan er Sudan et av verdens fattigste land. I 1998 var det i ferd med å reise seg etter en borgerkrig som kostet halvannen million mennesker livet.

Landets regjering hadde til og med tilbudt å overlevere etteretningsopplysninger og mistenkte medlemmer av bin Ladens nettverk. Men USA ga dem Tomahawk-raketter.

Dermed forsvant medisiner mot malaria, tuberkulose og andre kurerbare sykdommer. Dermed forsvant all lokalt tilgjengelig veterinærmedisin. Hjelpeorganisasjoner trakk seg ut.

Dette i et land hvor periodiske utbrudd av hjernehinnebetennelse og kolera ikke er uvanlig, med mange AIDS-syke, mangel på drikkevann og ubetjenelig gjeld.

Hvor mange som døde som følge av USAs rakettangrep vil vi aldri få vite. Men en hjelpearbeider anslo at i løpet av ett år hadde titusener allerede lidd og dødd.

Som Chomsky sier: "Dette er bare å skrape i overflaten".

Boka er full av lignende eksempler.

Nicaragua

Chomsky bruker amerikanske myndigheters egen definisjon av terrorisme, og viser effektivt hvordan en rekke av USAs og andre stormakters handlinger med denne må karakteriseres som terrorisme.

Det er nok av eksempler fra USAs bakgård, Latin-Amerika.

Chomsky bruker mye tid på USAs krig mot Nicaragua, fordi, som han sier dette eksempelet er helt ukontroversielt på grunnlag av vedtak i bl.a. FNs sikkerhetsråd.

Reagan-administrasjonens skitne krig drepte titusener og ruinerte landet. Konsekvensene merkes fremdeles.

Men Nicaragua svarte ikke med å bombe Washington.

De gikk til den internasjonale domstolen i Haag. Den ga dem medhold, påla USA å trekke seg tilbake og å betale en betydelig erstatning. USA avviste dommen med forakt og trappet opp angrepene.

Dermed gikk Nicaragua til FNs sikkerhetsråd. Rådet diskuterte en resolusjon som påla alle stater å rette seg etter internasjonal lov. USA la ned veto.

Saken gikk videre til FNs generalforsamling, der resolusjonen ble vedtatt mot USAs og Israels stemmer.

USA er nå som den eneste staten i historien som både har blitt fordømt av den internasjonale domstolen for internasjonal terrorisme og som har nedlagt veto mot en resolusjon i Sikkerhetsrådet om at alle stater skal overholde internasjonal lov.

USAs stemme i generalforsamlingen fungerte likevel som et veto.

Så Nicaragua prøvde med alle tilgjengelige midler, men tapte.

Eksempelet er avslørende for hvordan FN, diplomatiet og internasjonal lov fungerer i forhold til stormaktenes interesser.

Kvelertak

Likevel framstår Nicaraguas framgangsmåte som Chomskys alternativ til løsning av internasjonale konflikter.

Det er synd, for Chomskys innsikt viser hvor problematisk dette er. Han sier det ikke direkte, men boka viser tydelig hvordan overnasjonale og internasjonale institusjoner er under stormaktenes kontroll.

Disse organene styres alltid av stormaktenes interesser. Og alle disse landene ble stormakter gjennom brutal vold og undertrykking - som Chomsky også understreker.

Slike institusjoner kan fatte gode vedtak som i forhold til Nicaragua, eller som at FN har vedtatt at Israel er en apartheidstat.

Men slike vedtak har ingen betydning om stormaktene ignorerer dem.

Inntil vi blir kvitt imperialismens kvelertak på kloden, vil slike "overnasjonale" institusjoner være kontrollert av de samme menneskene som er ansvarlig for noen av de verste grusomhetene mot menneskeheten.

Chomskys bok er glimrende. Som en samling intervjuer blir det selvsagt noe oppstykka, og ikke alle resonnementer blir fullført. En del blir også gjentatt flere ganger.

Men gjentagelser er faktisk nødvendig. For som Chomsky sier: "Disse kjennsgjerningene er blitt så fullstendig fjernet fra historien. De må praktisk talt ropes ut fra hustakene."

Det er å håpe at vi ikke må vente tredve år til på den neste norske oversettelsen av Chomsky.

Jon W. Sandven

Noam Chomsky:
11/9
Forlaget Oktober


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.