IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Bok

Argumenter mot USAs "krig mot terror"

11. SEPTEMBER og USAs påfølgende annonsering av "krigen mot terrorisme" var et skifte. Sjefene og statslederene brukte 11. september til øke sin makt og sine priviliegier. Rasismen og angrepene på demokratiske rettigheter økte. Men samtdig vokste det fram en ny antikrigsbevegelse, raskere enn bevegelsen mot Vietnamkrigen.

linje

Publisert: 01.07.2002

Vegard Velle, som også skriver for denne avisa, har redigert en ny bok som diskuterer bakgrunnen for og konsekvensene av 11. september og "krigen mot terror".

SVs stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo åpner boka med kapitlet "Når starter historien?". Ballo fikk mye oppmerksomhet da han etter at USA startet bombinga av det lutfattige Afghanistan kalte USA "satans mordere".

Ballo ser på et annet 11. september: 11. september 1973 da generalen Pinochet med støtte fra USA gjorde kupp mot den demokratisk valgte sosialistiske presidenten Salvador Allende.

Det var en postiv overraskelse å lese en stortingsrepresentant som skriver så godt, han er personlig men samtidig svært politisk.

Ballo er ikke en av dem som er blitt utskjelt for å være "museumsvokter". Han støttet krigen mot Jugoslavia i 1999.

Men han er et eksempel på at USAs krig mot Afghanistan trakk mange flere inn blant krigsmotstandernes rekker.

Mindre kjent er det at han ifjor høst sa at han angret på SVs Kosovo-linje.

Elisabeth Eide skriver om hvilke bilder mediene formidler av krig og terrorisme. Hun viser med flere eksempler fra krigen mot Afghanistan hvordan de store mediene følger strømmen og forflater virkeligheten.

Hun påpeker at hovedproblemet med mediene ikke først og fremst er at de sprer usannheter, men at de unnlater å spre sannheter.

Den tidligere majoren Terje Marøy går gjennom de siste krigene Norge har vært involvert i og sparer ikke på kritikken: "Politikerne har lagt krigsterskelen så lavt at krig synes å bli et premiss i stedet for en siste konklusjon".

Både Marøy og Gunnar Garbo problematiserer disse krigene i forhold til FN, Folkeretten og Genève-konvensjonen.

Men i etterkant av 11. september er det ikke bare regler for krigføring som ignoreres.

Thomas Mathiesen bidrar med en svært grundig artikkel om angrepene på våre demokratiske rettigheter i kjøvannet av krigen mot terror. Han viser hvordan nye hastelover bryter med tradisjonelle rettssikkerhetskriterier som vestlige land liker å slå seg på brystet med.

Politikere over hele verden mente at de trengte nye lover mot terrorisme, og utvidede fullmakter til politi, forsvar og påtalemyndighet. Nå er det lite sannsynlig at folk som er villige til å sprenge seg selv i lufta lar seg skremme av strengere straffer.

Mathiesen viser hvordan hastelovgivning kan tenkes å ramme svært vidt, for eksempel deltakere i antikapitalistiske demonstrasjoner som i Gøteborg og Genova.

Det er en styrke ved artikkelen at den ikke ser uthuling av demokratiske rettigheter og rettssikkerhet som noe helt nytt som kom etter 11. september, men en utvikling vi har sett de siste åra - blant annet med Schengen-samarbeidet.

Irak

Tidlig på 90-tallet gikk Saddam Hussein over natta fra å være Vestens venn til å bli en reinkarnasjon av Hitler. Saddam skulle tas, og krigen mot Irak tok livet av kanskje 200 000 irakere.

Ti år etter Gulfkrigens slutt er det Vestens sanksjoner som dreper.

UNICEF har anslått at 5-6000 irakiske barn dør hver måned som en direkte følge av sanksjonene.

Harald Eraker går gjennom hvordan disse sanksjonene fungerer, nå under Norges ledelse av FNs sanksjonskomite.

Det vil sjokkere mange å lese om hvordan Norge søkte erstatning av Irak etter at Norge støttet krigen mot landet i 1991.

Man søkte blant annet støtte for utgifter til ekstramøter i Utenriksdepartementet under Gulfkrigen!

Eraker skriver at sanksjonen på samme måte som Israels vold mot palestinerne har skapt et hat mot USA: "Spørsmålet er om ikke sanksjonene i stedet har vært en effektiv 'kamp for terrorisme'"

Den antikapitalistiske bevegelsen ble spådd en snarlig død etter 11. september. I stedet har den blitt radikalisert og ført til at mange flere kobler kapitalisme og krig, som Sjur Cappelen Papazian fra Indymedia skriver om.

Truls Wyller skriver:

"For statene i dagens verdenssystem er befolkningen et middel til å hevde nasjonen i en internasjonal konkurranse om kapital, og hensynet til denne konkurranseevnen ligger bak det valget landets innbyggere stadig konfronteres med: 'Går dere ikke med på de og de tiltakene, svekkes økonomien, og da går det oss alle ille. I realiteten er dette et statlig ultimatum til befolkningen, og spørsmålet er om vi trenger godta det til evig tid."

Vegard Velles eget bidrag (forøvrig det beste han noengang har skrevet) "Hvorfor McDonald´s trenger McDonnel-Douglas" handler om forholdet mellom staten og kapitalen under dagens imperialistiske verdensorden.

Vegard poengterer at det finnes et alternativ, og viser til at revolusjoner og opprør har kastet råtne herskere i Indonesia, Serbia og Argentina bare de siste åra.

Denne boka gir solide argumenter mot krig og imperialisme. Det fins enkelte biter som kan kritiseres, men helheten er meget bra. Krigsmotstandere som leser den vil være styrket før USAs neste militære eventyr.

Jon W. Sandven

Vegard Velle (red):
"De nye korstogenes tid"
Spartacus


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.