IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Bok

Krig er terror

I FJOR HØST viste NRK John Pilger sin dokumentar om globalisering. Nå har boka med samme tittel kommet ut. The New Rulers of the World er en veldokumentert lang kritikk av "globalisering" og "krigen mot terrorisme". Pilger stripper retorikken og ideologien som tåkelegger imperialismen. For ham er ikke 11. september starten på en ny æra, men maktovergrep i enda større skala. Hendelsene er bare framskyndet med terrorangrepet på USA.

linje

Publisert: 15.08.2002

Det som binder de fire kapitlene i boka sammen er minne om imperialismen slik den var og hvordan den er blitt respektabel igjen med "globalisering" og "krig mot terror". Boka åpner med et blikk på dagens retorikk sett i forhold til til Orwells roman 1984. Han avslører nytalen som reverserer mening. Krig mot terror? Krig er terror.

Bokas første kapittel tar for seg hvordan Vesten støttet det blodige militærkuppet til Suharto i Indonesia i 1965-66. Hundretusener av kommunister ble drept og USA hadde egne lister med kommunister de satte kryss ved ettersom militæret henrettet dem. Pilger bygger på nylig frigitte dokumenter for å vise hvordan de multinasjonale selskapene delte naturrikdommene på øyriket mellom seg. Indonesia var mønstereleven for globalisering og siden har IMF og Verdensbanken satt seg ned og diktert det ene gjeldstyngede landet etter det andre.

Et omfangsrikt kapittel om Irak og de lidelser som befolkningen har måttet gjennomgå på grunn av 12 års sanksjoner og pågående bombing siden vinteren 1991. Pilger har tidligere skrevet om hvordan opprørerne i Irak ikke fikk støtte av USA, men i denne boka går han videre og forteller om hvordan USA konkret hindret dem fra å ta til våpen, samtidig med å overvåke fra helikopter at den irakiske hæren gjenvant kontroll. Som da daværende statsminister i Storbritannia, John Major, lakonisk uttalte at "jeg aldri ba dem om å gripe til våpen."

Det tredje kapitlet tar for seg Afghanistan-krigen og USAs nåværende og tidligere imperialisme. I forbindelse med økt våpenkappløp kan ikke Pilger unngå å påpeke at til tross for alle avlyste arrangementer 11.september, og dagene som fulgte, så gikk en våpenmesse, holdt av Blairs regjering, uforstyrret videre.

Til slutt ser Pilger på aborginernes forhold i Australia, spesielt i forbindelse med det imaget Australia lagde under OL.

Må leses

Jeg kan ikke få anbefalt denne boken nok. Den kan kanskje sies å ha en svakhet ved ikke å analysere motkreftene. Et viktig poeng Pilger derimot stresser er at statene fortsatt har en stor makt. Dette påpeker han overfor de som tror det er de multinasjonale selskapene som har all makt.

Dette er en bok proppfull av fakta og argumenter sosialister må kunne i tida som kommer.

Boka kritiserer den manglende dekningen i media av de enorme menneskelige lidelsene kapitalismen og imperialismen fører med seg. Pilger legger et ansvar på leseren for å reagere på den politikken som føres, men i boka sier han ikke noe om hvordan du skal gjøre det. I et intervju nylig gjorde han det:

"Selv om USA har et formidabelt arsenal av våpen og makt, så er det også tilfelle med den folkelige opinionen, og jeg mener motstand kan vinne fram. Vi har sett det i land over hele verden at folk har kastet undertrykkende regimer. Med et angrep mot Irak nært forestående, mener jeg oppgaven med å bygge denne motstanden er spesielt påtrengende."

Vidar Haagensen

John Pilger
The New Rulers of the World
Verso 2002
170 kr fra Tidsskriftsenteret,
tlf. 22201789


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.