IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Film

Det frie markedets forbannelse

LUKAS Moodysson sier han vil lage film om den politiske virkeligheten. Det har han nå gjort med den realistiske skildringa av den russiske ungjenta som blir tvangsprostituert i Sverige. En utrolig bra, men jævlig film!

linje

Publisert: 26.09.2002

Lilja på 16 år opplever at hennes verden faller i grus da moren reiser til USA med sin nye mann uten å ta henne med seg. Lilja blir alene igjen i den triste, forfalne drabantbyen i det tidligere Sovjetunionen, der det er ingenting å gjøre og intet håp er igjen.

Overlatt til seg selv må hun prøve å overleve uten penger i en kald leilighet, mens hun drømmer om å kunne reise langt vekk og ber til Gud hver kveld.

Vi blir vitner til prosessen som langsomt tvinger henne ut i prostitusjon, rett og slett for å kunne handle mat på super´n.

Filmen viser tydelig hvordan markedsøkonomien har gjort sitt inntog og voldtatt landet. De enorme klasseforskjellene ser vi hos de rike mennene på et eksklusivt diskotek som kjøper sex av unge, fattige jenter.

Ungdommens framtidsmuligheter er lik null.

Det eneste positive i alt det tragiske er det solidariske vennskapet mellom Lilja og Volodja, en litt yngre gutt som blir slått av faren og som søker trøst i lim og hostesaft. Sammen skaper de et rom av trygghet i den ellers håpløse tilværelsen og drømmer om et bedre liv. Den forlatte våpenfabrikken, der begges foreldre en gang hadde jobb, blir deres hemmelige lekeplass.

Drapstrusler

Men da Lilja blir lovet jobb i Sverige, forlater hun sin eneste venn for å søke lykken i god tro, og ender dermed opp som sex-slave i Malmö.

Der får hun klar beskjed av sin svenske hallik som holder henne innelåst i en leilighet: "Roper du om hjelp eller prøver du å rømme, så dreper jeg deg! Hvis du går til politiet vil de sende deg tilbake til Russland, og der vil mine venner drepe deg!"

Dette er faktisk den grusomme virkelighet for utallige jenter fra Øst-Europa som blir lurt hit til Skandinavia og tvunget til å prostituere seg. Hvor mange sitter innelåst i Oslo, med trusselen om vold, drap eller utsendelse hengende over seg?

I følge FN havner rundt en halv million kvinner i Vest-Europa hvert år, som ofre på sex-markedet.

Filmen legger ikke skylda på den enkelte horekunde, men på fattigdom og økonomisk nød som driver jenter ut i prostitusjon.

Når menneskene rundt Lilja svikter, er det ikke noe sosialt støtteapparat rundt til å fange henne opp og hjelpe henne, verken i Russland eller i Sverige. Derfor er det en politisk bra film, men også de ekte menneskeskildringene, talentfullt skuespill og virkelighetsbeskrivelsen gjør at jeg kan anbefale denne filmen. Den er utrolig bra laget, men så jævlig rå at den skjærer deg inn til margen. Så gå å se den, men forbered deg på en hard knyttneve i magen!

Astrid Stensrud

Lilja 4-ever
Regi: Lukas Moodysson


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.