IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Europas største antikrigsdemonstrasjon

OPP MOT en million marsjerte mot krig i den italienske byen Firenze lørdag 9. november. Hele dagen ankom de og doblet eller tredoblet det vanlige antall mennesker som holder til der. Marsjen var en tettpakket, fargerik og energisk manifestasjon på den totale motstanden mot ethvert angrep mot Irak fra Bush og Blair.

linje

Publisert: 21.11.2002

I og med at den fant sted dagen etter avtemninga i Sikkerhetsrådet sendte den meldinga at millioner vil aksjonere mot krigen.

Demonstrasjonen besto av tenåringer og nittiåringer, fagorganiserte, gjeldssletteaktivister og politiske partier, folk fra hele Italia og delegasjoner fra andre land som kom etter å ha deltatt på Europas Sosiale Forum.

José Bové, den franske aktivisten som er kjent for å ha stått opp mot McDonald's, deltok i traktor. Sergio Cofferati, som nettopp har gått av som generalsekretær for den italienske fagforeningsføderasjonen CGIL, var blant de 100 000 CGIL-organiserte som marsjerte. Dette var forskjellig fra Genova i 2001 da CGIL nektet å gi offisiell støtte til demoene mot G8-toppmøtet.

Marsjen var både svært seriøs i det politiske budskapet og et fantastisk karneval. Det var tusenvis av antikrigsbannere og håndplakater i demoen, med slagord som "Stopp global krig", "Fred, ikke krig", "Ikke angrip Irak" og "Bush, Blair, Berlusconi er mordere". Men det var også mer helhetlige slagord: "Mennesker foran profitt", "F**k kapitalisme, f**k imperialisme" og den svært populære [og dessverre umulig å oversette til norsk] "One solution, revolution".

Busser som fraktet demonstrantene stengte flere av de viktigste gatene og det var satt opp 20 tog i tillegg til den vanlige transporten. Start-tidspunktet for demoen måtte framskyndes med tre timer i forsøket på å skaffe plass til alle hundretusnene som fortsatte å velte ut i gatene. Tidlig på kvelden, timesvis etter at de første demonstrantene hadde avsluttett sin demo, begynte store deler av fagforeningsdelegasjonene å marsjere. Mange lokale folk klappet og heiet demonstrantene framover. Fra balkonger over hele byen hang det bannere med slagord som "Fred" eller "Ned med krigen" skrevet på italiensk. På ett sted sto en gammel mann med tårer i øya og holdt en paraply hvor han hadde skrevet "Takk, barn" på italiensk og engelsk.

Få av demonstrantene avsluttet demoen uten å føle sterke følelser om makta man følte den dagen og båndene den hadde skapt mellom generasjoner av aktivister. De internasjonale delegasjonene ble ønsket spesielt velkommen og plassert først i marsjen. Folk fra Hellas, Storbritannia, Spania, Tyskland, Frankrike og Italia sto sammen og sang "Bandiera Rossa" og "Internasjonalen".

Guido Vecchi, en bankarbeider fra Venezia sa, "Vi så demoen mot krigen i Storbritannia. Den løftet oss – den gjorde at vi fikk lyst til å gjøre det samme og mer til." Svære kontingenter av organiserte arbeidere fylte store deler av demoen. Marsjen ble ledet av en kontingent Fiat-arbeidere som slåss mot oppsigelser.

Lengre bak kom titusener fra Cobas-fagforeningene, mindre fagforeninger og deretter den massive CGIL-kontingenten, som inkluderte tusenvis av FIOM-organiserte metallarbeidere. Roberto Toramo, en fagorganisert fra Roma, sa at "Jeg er stolt over å være her og marsjere sammen med ungdommen. Vi er alle mot krigen, en krig som bare vil tjene de rike. Denne dagen er en inspirasjon. Nå mener jeg at vi må gjøre mer mot krigen."

Felicita Galimberti, en student fra Torino, sa at "Jeg er sint fordi krigen kommer og glad for at så mange er mot dedt. Vi er flertallet! De har ingen rett til å bringe oss ut i krig. I dag var Firenze vår by og gatene var våre, ikke Berlusconis eller Bush'."

Firenze stoppet opp under antikrigsdemoen. Vi må sørge for at så skjer i hver europeiske hovedstad den 15. februar.

Demonstrasjoner i hele Europa 15. februar

DEN SISTE dagen på ESF ble det enighet om at motstand mot krig må stå øverst på dagsorden for bevegelsen nå. I alle Europas hovedsteder skal det være antikrigsdemonstrasjoner 15. februar. Denne resolusjonen ble vedtatt:

Til alle innbyggere i Europa, Sammen kan vi stoppe denne krigen!

Vi, de europeiske sosiale bevegelsene kjemper for sosiale rettigheter og sosial rettferdighet, for demokrati og mot alle former for undertrykking.

Vi står for en verden av mangfold, frihet og gjensidig respekt.

Vi mener at denne krigen, om den har støtte fra FN eller ei, vil være en katastrofe for det irakiske folket - som allerede lider under sanksjonen og under Saddam Husseins regime - og for folk over hele Midtøsten. Den bør møte motstand fra enhver som tror på demokratiske, politiske løsninger på internasjonale konflikter, fordi det vil være en krig som potensielt kan føre til en global katastrofe.

Det er massiv opposisjon mot krig i alle land i Europa. Hundretusener har allerde mobilisert for fred.

Vi oppfordrer bevegelsene og innbyggerne i Europa til å starte en alleuropeisk motstand mot krigen, og:

1. Organisere massiv motstand mot et angrep på Irak nå.

2. Hvis krigen starter; protestér og organisér aksjoner umiddelbart og nasjonale demonstrasjoner den påfølgende lørdagen.

3. Start organisering av enormer antikrigsdemonstrasjoner i alle hovedsteder den 15. februar.

Vi kan stoppe denne krigen.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.