IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Bok

Hvordan Norge ranet jødene

I SIN NYE bok "Oppgjør", forteller journalist i Dagens Næringsliv, Bjørn Westlie, historien om hvordan jødene i Norge ble forsøkt utryddet under andre verdenskrig, og senere avspist med smuler av det som var blitt stjålet fra dem.

linje

Publisert: 07.11.2002

Det norske nazi-regimet under andre verdenskrig sendte ikke bare jødene i konsentrasjonsleire. De gjorde sitt ytterste for å slette alle spor etter dem. Jødenes eiendeler ble fordelt mellom nazistene og deres sympatisører og statskassa.

Hvor forferdelig denne historien enn er, er den ikke overraskende. Det er derimot historien som fulgte etter krigen. Den norske staten som skulle bli en av Israels mest trofaste støttespillere, var ikke like sympatisk innstilt overfor de norske jødene som overlevde Holocaust.

Jøder som vendte hjem fikk ikke noen erstatning for den grusomme behandlingen de var blitt utsatt for. Tvert imot - de fikk ikke engang igjen de verdiene som var blitt tatt fra dem og familiene deres.

Westlie følger spesielt familien Caplan, som før krigen drev forretninger i Tromsø og Narvik. Harry Caplan tok kontakt med Westlie etter at han hadde skrevet en artikkel om temaet i Dagens Næringsliv i 1995.

Harrys far, bestefar og onkler ble arrestert og drept i Auschwitz. Caplan-familiens forretninger, hjem og personlige eiendeler ble solgt av det såkalte likvidasjonsstyret, som tilsammen plyndret 1053 jødiske husstander og bedrifter i Norge.

Mye av varene i forretningene gikk billig til Caplans konkurrenter, som altså både ble kvitt en konkurrent og fikk billige varer.

Adelsten

Etter krigen kom Harry, hans bror Sammy og moren Sara tilbake til Norge. Sara ville fortsette å drive forretninger, men fikk ingen hjelp fra den norske staten som hadde ranet henne og nå satt med pengene etter salget av alle hennes families eiendeler.

Likvidasjonsstyret hadde beregnet verdien av familien Caplans forretninger og eiendom til 51 000 kroner, i tillegg kom møbler og løsøre. Dette var utvilsomt for lite, ettersom det meste ble solgt billig til nazier og sympatisører.

Norske myndigheter kom etter lang tids behandling fram til at Sara var berettiget til 15 000 kroner. For å få et forskudd på disse pengene måtte Sara Caplan hvis familie var blitt utryddet i nazistenes dødsleire skrive under på en erklæring om at hun ikke hadde vært medlem av Nasjonal Samling!

Etter Westlies artikkel "Det norske jøderanet" i Dagens Næringsliv i 1995, der han blant annet viser hvordan kleskjeden Adelsten bygget seg opp på varer plyndret fra en jødisk konkurrent, begynte en lang politisk prosess som endte med at norske jøder endelig fikk erstatning av den norske staten.

Heller ikke denne gangen var det noen selvfølge at jødene fikk noen erstatning.

Det såkalt Skarpnesutvalget som utredet saken, holdt seg med en prosjektmedarbeider som hadde stipend fra nazi-organisasjonen Institutt for Norsk Okkupasjonshistorie.

Utvalgets flertall ville heller ikke at moralske eller etiske aspekter skulle være med i arbeidet. Utvalgets leder, Oluf Skarpnes, klarte på et av møtene i utvalget å si at han ikke kunne skjønne hva galt jødene hadde gjort, siden tyskerne ville drepe dem!

Men mindretallet i utvalget vant fram, og i alt 980 personer fikk 200 000 kroner hver - blant dem Harry Caplan, som i mellomtiden hadde utvandret til USA.

Westlies bok inneholder også et kapittel om kontroversen rundt den nazi-vennlige historikeren David Irving, og hans norske forsvarer Hans Fredrik Dahl. Begge fratas all ære.

Simen Tutvedt

Bjørn Westlie:
Oppgjør - i skyggen av Holocaust
Aschehoug 2002


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.