IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Bra bok om identitet og klasse

I boka Underdog forteller Torbjørn Flygt om hvordan det var å vokse opp i Sverige på 70- og 80-tallet. Vi følger arbeiderklassefamilien Kraft som bor i Malmø. Det er en fortelling om å finne seg sjæl, om frigjøring fra foreldre, om overgangen til gymnas og studier og møtet med overklassens kultur.

linje

Publisert: 22.08.2004

Torbjørn Flygt

Underdog

Tiden Norsk Forlag 2004

Torbjørn Flygt fikk den svenske Augustprisen for denne romanen i 2001 og guldpocket-prisen i 2003.

Det er sønnen i familien, Johan, som er jeg-personen i store deler av romanen. Det er hans refleksjoner og opplevelser vi i første rekke får tilgang til. Om gjengen og dens regler og justis, om underlegenhetsfølelse og ikke å høre til noen steder. Vi blir kjent med ham som tiåring og følger ham til han er ferdig på gymnaset. Søsteren Monika er fem år eldre, skoleflink og ensom. Mora, eller muttern, som hun blir kalt i boka, er aleneforsørger. Hun jobber på akkord på Malmø Strumpefabrik og biter i seg smertene i skuldrene. Man skal ikke klage og tro at man er noe. Men hun er verdens beste mor, synes Johan, til tross for håpløse spørsmål om hvordan det går på skolen og hvordan det går med kameratene. Johan er ikke den som utbroderer sine opplevelser, det blir med svar som ’bra’ og ’sånn passe’.

Gjengen

Skildringen av kameratgjengen og Johans rolle i den, er lærerik. Her får vi møte gjengens og skolens mobbeoffer. Han som har en alkoholisert far, og som ingen i gjengen tør å besøke. Vi møter jenta som er med, men likevel ikke med - outsideren. I gjengen er også ’opprøreren’, han som opponerer mot autoritære og idiotiske lærere og ikke lar seg tråkke på av skolens mobbere. Når han ikke finner noen rettferdighet, tar han den. Bokstavelig talt – fysisk. En begynner å tenke, hva om han hadde brukt motet og opprøret sitt annerledes? Men det er ingen alternative miljøer som fanger ham opp. Og hva med Johan? Han sklir igjennom. Han er verken opprører, mobbeoffer. Han er kanskje den mest «normale». Han er akkurat passe smart og tøff til å mestre gjengens koder, til ikke å stikke seg ut. Johan vil vekk fra det han oppfatter som sin traurige bakgrunn, han vil opp og fram. Kanskje er det derfor han tilsynelatende glir så lett inn i middelklasse/borgermiljøet på gymnaset. Han får nye kompiser og bryter mer eller mindre med sitt gamle miljø. Benekter det. Men det er ikke bare enkelt å være kompis med Malmøs pappagutter. Han gjør sine bitre erfaringer, han oppdager at han har havnet på feil sted, men klarer ikke gjøre noe med det.

Svik

Det er mye svik i denne romanen. Muttern blir sveket av Johans far, to ganger. Monika blir sveket av den gifte kjæresten hun får barn med. Den tilpasningsdyktige Johan blir sveket av overklassekompisene sine. Sviket får ham til å reflektere over egen bakgrunn og det svenske samfunnet på et jappete 80-tall. Det er ikke så lett å klatre i det sosiale hierarkiet for Johan. Han har en annen historie, en annen bakgrunn. Han er en underdog. Det er ikke så lett å frigjøre seg fra sin arbeiderklassebakgrunn, fra sin underdog-bakgrunn. Men han bryter ikke med overklassemiljøet, klarer liksom ikke. Han føler seg klasseløs, sier han - uten tilhørighet. Kanskje er det likevel håp. Romanen avslutter med at Johan er på Bruce Springsteen-konsert i Gøteborg sammen med den gamle gjengen. Det er mye man kan kjenne seg igjen i fra egen ungdomstid i denne romanen. Selv om temaene er kjente nok, er det vanskelig å legge fra seg boka. Anbefales!

Bjørn Østby


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.