IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Bok

Formmyndersk bistand

BISTAND eller utviklingshjelp kom på moten etter 2. verdenskrig, og bakgrunnen var at vestlige politikere ønsket å hindre Sovjets og "kommunismens" frammarsj i de fattige landene. Det var med andre ord en svært så bevisst politikk som lå bak vestens satsing på bistand.

linje

Publisert: 08.05.2003

"Det er viktig å være klar over dette opphavet, fordi en av makteffektene som dagens bistand produserer, er en avpolitisering av fattigdommen. Denne effekten oppstår gjennom det jeg kaller en temporal segregering", skriver Knut Nustad i boka Gavens makt - norsk utviklingshjelp som formynderskap.

Nustad dokumenterer at bistanden var en del av USAs og Vestens utenrikspolitikk.

Han henviser blant annet til president Trumans innsettelsestale i 1949. Truman lanserte her et bilde av USAs framtidige utenrikspolitikk i fire punkter. Det var Marshallhjelpen som skulle bygge opp igjen Europa, det skulle opprettes en militær forsvarsallianse (Nato), FN skulle sørge for opprettelse av et internasjonalt system, og til sist skulle man satse på U-hjelp.

Hvis du ikke vet hva "temporal segregering" betyr, så er du ikke alene.

Ifølge Nustad betyr det benekting av samtidighet. I denne sammenhengen at etterkrigstidas utviklingsteorier framstilte de fattige som om de levde i en annen tidsepoke enn de utviklede landene.

For å hjelpe de fattige framover, skulle bistanden hjelpe dem ved å overføre teknologi og kunnskap. Det dreide seg altså om en avpolitisering av fattigdommen som ikke hadde noe å gjøre med kapitalismen som sådann, eller rettere de vestlige imperialistiske landenes rikdom og tidligere kolonipolitikk.

Nustad er akademiker, og boka er en del av maktutredningen. Da er det kanskje naturlig at han også bruker en del akademiske begreper. Men jeg synes nå at han godt kunne spart seg noen av dem. Framstillingen blir ikke bedre av det, og hos meg førte det snarere til irritasjon enn leselyst.

Nustad gir uansett en grei gjennomgang av de ulike tenkemåter, perspektiver og teorier som har fulgt bistanden.

Det er interessant å lese om de hensyn og motiver som dominerte den norske bistanden. En ting er at den norske bistanden fra begynnelsen ble en del av USAs og Vestens helhetlige utenrikspolitikk. Men nettopp konflikten mellom den utenrikspolitiske bindingen til USA og det norske selvbildet som solidarisk med de fattige, førte til en spesiell norsk begrunnelse for å starte med bistand. Et av motivene var å engasjere seg "positivt" i utenrikspolitikken. Uenighetene om Nato-medlemskapet i Arbeiderpartiet spilte helt klart inn. Venstreopposisjonen i Ap skulle blidgjøres.

Troen på at de fattige landene lå "for langt tilbake på utviklingslinjen" lå også bak Norges første bistandsprosjekt i delstaten Kerala i India.

Nustad argumenterer mot bildet av Norge som en uskyldighet når det gjelder kolonier og imperialisme. I den forbindelse trekker han fram flere nordmenn som var guvernører i Danmark-Norges kolonier i India, Afrika og Amerika. Norsk misjon blir også nevnt som eksempel på norsk kolonitradisjon.

Dersom du ikke blir altfor irritert av akademiske uttrykk som "temporal segregering" og "diskurser", men biter tenna sammen og leser videre, synes jeg det er både nyttig og interessant å bruke noen timer på boka.

Bjørn Østby

Knut Nustad
Gavens makt - Norsk utviklingshjelp som formynderskap
Pax Forlag


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg inn



Husk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.