IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Irakisk sinne mot amerikansk arroganse

DE AMERIKANSKE okkupantene fyrer opp under raseri og protester, slik de arrogant tar kontroll over hele Irak. Nylig har Jay Garner, den tidligere generalen som USA har innsatt som overhode, arrestert Mohammed Mohsen al Zubaidi, som hadde erklært at han var borgermester i Bagdad. Garner sa at Zubaidi ble arrestert for sin "manglende evne til å støtte koalisjonens militære autoritet".

linje

Publisert: 08.05.2003

Amerikanerne stoppet ham midt i et TV-intervju, og arresterte ham seinere sammen med sju andre.

Garner styrer over irakerne fra sitt nye hovedkvarter. Dette ligger inne på et palassområde som tidligere ble brukt av Saddam Hussein, og som nå er beskyttet av piggtråd, tanks og amerikanske soldater.

Som en iraker kommenterte: "Akkurat slik oppførte byråkratene seg under Saddam". Amerikanerne har også kastet ut den lokale shia-lederen Abbas Abu Ragef fra rådhuset i Kut, der det har vært en rekke antiamerikanske protester.

Generalløytnant David McKiernan, kommandøren for bakkestyrkene i Irak, advarte: "Koalisjoen alene skal ha absolutt autoritet i Irak." Enhver som utfordrer dette herredømet, "vil bli underlagt arrestasjon".

Okkupantene ble sjokkert over massene på pilgrimsferd, millioner av shia-muslimer som gikk til Karbala.

Garner prøvde umiddelbart å legge anklagen for deres antiamerikanske slagord, på Iran. "Jeg skal være ærlig. Jeg tror ikke koalisjonen vil akseptere innflytelse fra utenfor regionen," sa han.

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld sa: "Hvis du spør hvordan vi ville føle det med en iransk type regjering med noen få geistlige på toppen som driver alt i landet, så er svaret: Dette skal ikke hende."

Amerikanerne sammenkalte nylig til en konferanse med 300 irakere, for å prøve å innsette sine egne stedfortredere og forsikre seg om at det nye irakiske regimet passer deres interesser.

Forfatteren Patrick Cockburn beskrev delegatene slik: "De fleste er tidligere eksilirakere som blir sett på som fremmede valgkandidater eller amerikanske brikker av vanlige irakere. Og ved å se på navnene til noen av de mer tvilsomme karakterene, skjønner man at den virkelige plyndringen av Irak fremdeles gjenstår."

USA har allerede satt Dan Amstutz - en tidligere toppleder for verdens største korneksportør, Cargill - som ansvarlig for Iraks jordbruk. Han er en fremmelig frimarkedsmann og gjorde tjeneste som handelsforhandler under Ronald Reagan.

Kevin Watkins i bistandsorganisasjonen Oxfam sa at Amstutz kom til å "ankomme med en koffert full av retorikk for det åpne marked. Å sette Dan Amstutz som ansvarlig for gjenoppbygging av jordbruket i Irak er som å sette Saddam Hussein i ledelsen for en menneskerettighetskommisjon," sa han.

"Denne fyren er unikt plassert for å fremme de kommersielle interessene til amerikanske kornselskaper, og åpne døra til det irakiske markedet - men han er spesielt dårlig utrustet til å lede et gjenoppbyggingsarbeid i et utviklingsland."

I like stor grad egnet til å skape raseri, er planene om å innsette en amerikansk leder som ansvarlig for den irakiske oljeindustrien. Her har USA pekt på den tidligere sjefen for den amerikanske divisjonen av det gigantiske oljeselskapet Royal Dutch/Shell, Philip Carroll.

Ydmykelse er nå rutine

IRAKERNE er rasende over at USA vokter over oljen deres og fremmer sine egne interesser, men fremdeles mange steder ikke har fått i stand vann- og strømforsyningen.

Det er tallrike samlinger av demonstranter som krever en slutt på okkupasjonen.

To ganger i slutten av april skjøt amerikanske soldater mot demonstranter i byen Falluja. Den første gangen ble 17 drept og mange såret, den andre gangen ble to drept. Etter den siste gangen sa en amerikansk general om demonstrantene som ble skutt på: "De begynte".

"Antiamerikanske demonstrasjoner øker, og angrep på soldater synes å bli en systematisk og daglig foreteelse," rapporterte Independent. Fiendtligheten vokste i slutten av april etter en eksplosjon i et våpenlager som drepte minst 12 sivile irakere.

USA lagret disse våpnene før de ødela dem. Amerikanske soldater påsto at eksplosjonen kom fordi irakere angrep. Alle sivile øyenvitner benekter dette, og anklager USA for å ødelegge våpnene bare 500 meter fra et boligområde.

En beboer sa: "Saddam var en slakter, og nå dette. Dette er et boligområde. Hvorfor sprenger amerikanerne våpen i lufta like ved oss?"

De som bar seks kister, med likene av noen av de døde, ble tilsluttet av minst 500 irakere i en antiamerikansk demonstrasjon.

Sinnet vokser også på grunn av måten amerikanske soldater daglig ydmyker irakerne på. Dagbladet viste i slutten av april hvordan amerikanske soldater kledde av personer mistenkt for plyndring, og lot dem paradere nakne gjennom gatene. Soldatene skrev "skitne tyv" med sprittusj på brystkassa til mennene.

Jonathan Steele i Guardian har rapportert om omfanget av protester i Kut: "Gjennom det sørlige Irak øker konfrontasjonene mellom shia-muslimer og de amerikanske styrkene," skriver han. "Profetien om at 'Irak vil bli Palestina', som noen irakere laget bare timer etter amerikanernes inntog i Bagdad, er ikke så fjern som den først kunne synes. På onsdag ble fire militære lastebiler og en Humvee angrepet av 400 ennesker på en bro over Tigris. En annen dag ble det kastet steiner da krigsingeniører brakte bulldosere for å fjerne en barrikade utenfor rådhuset. To marinesoldater ble såret, og Daoud Salman Abu al-Heel, en 25 år gammel demonstrant, ble drept. Tre helikoptre fløy over byen kort etter drapet. Lavtflyvende helikoptre som det blir skutt fra, steinkastende folkemengder, arrestasjoner av populære ledere, og nå det første dødsfallet: ingrediensene i en intifada begynner å komme til syne."

Det kommer liknende rapporter fra Bagdad og Nord-Irak.

"Barn - som først flokket seg rundt amerikanerne og fikk sukkertøy av soldatene - har begynt å kaste stein i Mosul og i Najaf," rapporterer Observer.

Hver dag er det antiamerikanske protester utenfor Hotel Palestine, der de fleste utenlandske journalistene bor, med folk som roper: "Amerikanere, dra hjem!"

En rapport i New York Times i slutten av april beskrev hvordan de fleste den intervjuet i Bagdad "var sinte på de amerikanske militære", og hvordan de "ikke ønsket et amerikansk overhode".

Avisa siterte en tannlege, Ghassan Abda Rzak al-Obaidy, som sa: "Amerikanerne ønsker å bli her så lenge de kan. De ønsker å selge sine varer og tjenester. Det er en krig om penger."

Barn revet i filler

SIVILE fortsetter å bli drept hver dag i Irak av udetonerte klasebomber og landminer. Minst 80 sivile har blitt drept siden Bagdad ble tatt.

Human Rights Watch har funnet ut at antalle sivile drept eller såret siden krigen tok slutt i Nord-Irak, er høyere enn under selve krigen. Den sier at mange av ofrene var barn som leker med eksplosiver og klasebomber. Den britiske hæren har innrømmet å ha fyrt av mer enn 2000 klasebomber bare under slaget om Basra.

USA sier de slapp 1500 klasebomber. Dette tallet inkluderer bare de klasebombene som ble sluppet fra lufta, og ikke dem som ble avfyrt fra bakken.

Time skrev nylig om at USA har gitt feilinformasjon om egen bruk av klasebomber. USAs forsvarssjef Richard Myers sa i april at bare 26 klasebomber var blitt sluppet over sivile områder og at bare en person ble drept. Men i Karbala-området er det samlet inn 1000 klasebomber hver dag i områder som ikke var bombemål.

Monsteret Rumsfeld

DONALD RUMSFELD fordømmer det "'konstante omkvedet om ungdommene' som om det var 100 barn der inne - disse er ikke barn".

Det han refererer til, er barn under 16 år som blir holdt under grusomme forhold i USAs fangeleir Guantanamo på Cuba.

Tre gutter på mellom 13 og 16 år blir holdt der som "fiendtlige krigere". Leiren som helhet er et brudd på Geneve-konvensjonen.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.