IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Norske soldater og kapitalister til Irak?

ONSDAG 7. mai deltok norske myndigheter i et møte i London for å sondere muligheten for en norsk såkalt stabiliseringsstyrke i det USA-okkuperte Irak.

linje

Publisert: 08.05.2003

Statsminister Bondevik skal møte president Bush i Det hvite hus 16. mai. Ifølge Aftenposten er det stor sjanse for at den norske regjeringa har avklart spørsmålet om norsk deltakelse før Bondevik møter Bush i USA.

USA har delt Irak inn i fem sikkerhetssoner.i forbindelse med gjenoppbyggingen av det okkuperte landet. Hvis Norge sier ja til å delta, vil norske tropper etter all sannsynlighet gå inn i den sonen der britene skal ha styringen. USA selv skal ha kontroll i tre soner og Polen i en sone.

Verken Bondevik eller forsvarsminister Kristin Krohn Devold har foreløpig villet forplikte Norge til å delta. Begge to vil gjerne ha et slikt oppdrag sanksjonert av FN, men under Krohn Devolds møte med den danske forsvarsministeren i april, gikk hun langt i å ønske seg et Nato-nærvær i Irak.

Norsk næringsliv står uansett på startstreken for å sikre seg feite kontrakter i Irak. Både Hydro og ABB melder seg nå på i kampen om Iraks olje.

"Det er naturlig for oss å se på eventuelle muligheter i Irak," sier konserndirektør Tore Torvund i Hydro.

Irakere kastes ut

- NÅ SOM krigen er forbi i Irak, forutsetter jeg at alle irakere uten oppholdstillatelse i Norge drar ut av landet forholdsvis raskt. Hvis ikke, vil norske myndigheter sette i gang med uttransportering, sier kommunalminister Erna Solberg.

Ifølge UDI er det rundt 17 000 irakiske flyktninger i Norge. De fleste av dem kom hit etter Gulfkrigen i 1991. 2000 av dem er kurdere uten fast oppholdstillatelse, mens ytterligere 1500 irakere mangler fast opphold, eller de har ikke fått behandlet asylsøknadene sine. Omkring 3500 irakere må derfor regne med å bli forsøkt transportert ut av Norge forholdsvis raskt.

De fleste kurderne fra Nord-Irak er, ifølge Solberg, "økonomiske flyktninger".


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.