IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Hva sier sosialister?

Hvordan frigjøre Irak?

KRIG ER det eneste som kan fjerne Iraks brutale diktator, sier George Bush og Tony Blair. De har fått sine ekko blant flere kommentatorer, etterhvert også i norske medier.

linje

Publisert: 06.03.2003

De ser glatt bort fra at Vesten bidro til at den brutale diktatoren kom til makta og at Vesten solgte ham våpnene han brukte mot sitt eget folk og andre lands innbyggere.

De tror at dette er en vanskelig utfordring for antikrigsbevegelsen. Saddams regime er så brutalt at bare krig kan fjerne det, hevder de.

Krig kan fjerne Saddam, men det vil ikke frigjøre Irak. Bare irakerne selv kan sørge for sin egen frigjøring - det er en tanke Bush, Blair og de som unnskylder dem totalt overser.

USA har flere år kjørt fram irakiske opposisjonsgrupper. Men signalene har etterhvert blitt overtydelige på at selv ikke disse Bush-lojale gruppene skal få styre Irak etter krigen. Det vil USA gjøre selv, i gammel kolonistil.

De tvilsomme opposisjonsgruppene er selvsagt skuffa over at de ikke skal få makta likevel. De vil ikke bli annet enn statister og kanonføde for USA.

Det er flere eksempler på at regimer som var like undertrykkende som Saddams har falt som følge av folkelige opprør.

Securitate

I desember 1989 kastet en revolusjon Romanias tyrann Nicolae Ceausescu. Ettpartistaten Romania var et av de mest brutale regimene i verden. Ceausescu hadde et hemmelig politi - Securitate - som var overalt. Opposisjonelle ble fengslet, torturert eller drept.

Folkelig motstand ble brutalt slått ned. Under en streik i byen Brasov i 1987 omringet hæren byen og skjøt ned og drepte hundrevis av arbeidere.

Men en streik mot slutten av 1989 tente gnisten til et opprør Ceausescu ikke klarte å slå ned. Opprøret nådde hovedstaden Bucarest da diktatorens parti holdt et massemøte. Vanlige rumenere ble beordret til å delta. Men da presidenten begynte sin tale ropte noen "Ned med Ceausescu!", og folk stemte i.

Soldater begynte å skyte og hundrevis ble drept. Men protestene spredde seg over hele byen og soldatene nektet å skyte.

Som i mange brutale regimer forsvant frykten over natta. Et tilsynelatende uovervinnelig og grusomt regime falt fra hverandre på noen få timer.

Ceascescu flyktet, men ble fanget og drept noen dager seinere.

Den rumenske revolusjonen var den mest dramatiske av revolusjonene som veltet de øst-europeiske stalinistregimene.

Det var folket selv, ikke vestlige bomber, som kastet herskerne.

Denne delen av historien er det mange Bush-venner som vil glemme.

Et år etter revolusjonen i Serbia sa Aftenposten-redaktør Per Egil Hegge at "for 2 1/2 år siden var bombing det eneste som kunne fjerne Milosevic".

Hadde det vært så enkelt. Bombinga av Balkan våren 1999 betydde en enorm svekkelse av den serbiske opposisjonen som få år tidligere hadde mobilisert til massive demonstrasjoner for å kaste Milosevic.

Bombinga styrket Milosevic og han kunne framstå som en som stod opp mot Natos aggresjon. Folk ble selvsagt mer opptatt av å overleve og skaffe sitt daglige brød enn å fjerne Milosevic.

Under krigen var det mange pro-krig kommentatorer som totalt avviste at serberne selv kunne forandre landet. Fordrivinga av kosovo-albanerne ble framstilt som Holocaust og serberne ble framstilt som fascister som hatet andre etniske grupper i Jugolavia.

Halvannet år etter krigen var det en gruvearbeiderstreik som tente gnisten til det som skulle bli en serbisk revolusjon.

En million mennesker stormet parlamentet. Milosevic-regimets dager var talte. Folket, ikke Natos bomber, hadde kastet diktatoren.

Indonesia

Også i brutale regimer som er alliert med Vesten har vi sett at opprør og revolusjoner har kastet diktatorer. I 1998 ble Indonesias diktator general Suharto kastet.

Med CIAs støtte kom han til makta gjennom et kupp der minst 750 000 ble drept, og fortsatte i samme stil i posisjon. Vesten holdt kjeft, for han var deres allierte. Hans USA-støttede invasjon av Øst-Timor drepte 200 000 - rundt en tredel av innbyggerne.

Studeneter og arbeidere trosset det hemmelige politiet, hæren og regimetro bander og gikk ut i gatene. På tross av støtte fra militæret og USA ble Suharto feid vekk av opprøret.

En annen USA-alliert, Sjahen av Iran, hadde for tredve år siden verdens største hemmelige politi - Savak.

Da politisk uro rystet Midtøsten på midten av 70-tallet var det ingen som trodde det ville spre seg til Iran.

Sammen med Israel var landet USAs viktigste allierte i Midtøsten. CIA hadde den største avlyttingsstasjonen i verden i Iran.

Men en oljearbeiderstreik høsten 1978 spredde seg til et mye mer omfattende opprør.

I januar 1979 gikk millioner ut i gatene og store deler av militæret skiftet side.

Opprøret tvang Sjahen til å flykte fra Iran. Hele voldsappratet hans knakk sammen. Mer enn 11 000 fanger kunne fritt spasere ut fra Evrin-fengslet, et av mange som ble styrt av Savak.

Det er slike opprør nedenfra som kan fjerne Saddam og skape et fritt og demokratisk Irak.

Jon Werner Sandven


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.