IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

USA vil bruke atomvåpen

Liten bombe, stor trussel

USA PLANLEGGER å bruke nye atomvåpen i Irak-konflikten. Krigslobbyen påstår at Saddam Hussein har gjemte masseødeleggelsesvåpen og må avvæpnes ved militær makt. Vi vet ikke hva slags våpen Irak egentlig har. FNs våpeninspektører har så langt ikke funnet noen ting. Men det er ett regime som vi med sikkerhet vet besitter masseødeleggelsesvåpen i store mengder: USA.

linje

Publisert: 06.03.2003

USA har verdens største atomvåpenarsenal. Det er det eneste landet som har brukt atomvåpen. Nylig ble det avdekket at Bush-regjeringa i hemmelighet holder på å utvikle en ny generasjon dødelige atomvåpen: "bunker busters", "mini-nukes" og forsterket stråling eller "nøytronbomber".

Disse "lavytelses" kjernevåpnene vil være lettere å bruke på slagmarken enn kraftigere atomvåpen. Men deres virkning vil være mye mer dødelig enn konvensjonelle våpen. Et dokument som har lekket ut, risser opp planer for et møte mellom kjernefysikere i toppsjiktet i regi av US Strategic Command, Nebraska, for å planlegge "hvilke atomvåpen som skal bygges, hvordan de kan testes, og hvordan å selge ideene til den amerikanske offentligheten".

Bush river i stykker avtaler og overenskomster gjort for å redusere atomtrusselen i verden. Forsvarsminister Donald Rumsfeld har personlig stått i spisse for utviklingen av de nye våpnene.

I september i fjor kunngjorde George Bush at han er klar for å utføre "forebyggende" atomangrep. Hemmelige planer er blitt laget for å bruke kjernevåpen mot minst sju land: Russland, Kina, Libya og Syria, såvel som Irak, Nord-Korea og Iran.USA er også klar til å bruke slike våpen hvis Israel på noen måte skulle bli truet.

Atomstridshoder vil bli båret av konvensjonelle krysserraketter, og F-35 kampfly vil bli bygget om til å kunne bære dem "til en overkommelig pris".

Den britiske forsvarsministeren Geoff Hoon har bekreftet at han ville sette igang et atomangrep mot Irak "under de rette omstendigheter". Israel, USAs nøkkelallierte i Midt-Østen, har atomvåpen rettet inn mot hver eneste arabiske hovedstad.

USA har mer enn en million stridsenheter, mest artilleriskjell, utstyrt med 31 000 tonn kjemiske våpen inkludert sennepsgass, og lagret i åtte stater.Mulig dødbringende kjemisk materiale har blitt identifisert eller er antatt å finnes på 99 steder i 38 stater, ifølge Federation of American Scientists.

Amerikansk røykteppe

Påstand: Med tilstrekkelig uran eller plutonium fra svartebørsen kan Irak konstruere atomvåpen.

Fakta: Det ville ta 5-10 år, absolutt minimum, før Irak kan utvikle en eneste atombombe - og det ifølge CIA.

Påstand: Bush-administrasjonen påstår at Irak ikke har rapportert troverdig om mengden av biologisk materiale som kan brukes til å lage biologiske våpen.

Fakta: Mye av det biologiske våpenpotensialet som Irak tidligere var i besittelse av, og som Washington påstår at det fremdeles har, ble levert til Irak av USA selv.

På 1980-tallet sendte amerikanske firmaer med godkjennelse av den amerikanske regjeringa mer enn 70 skipslaster med bakteriologisk materiale og kjemiske stoffer som kunne brukes til biologisk og kjemisk krigføring, til Saddams regime. Dette innbefattet miltbrannbakterier.

UTPRESSING

TRUSLER, tyrannisering og bestikkelser er metodene USA og Storbritannia har tydd til for å få igjennom en FN-resolusjon for krig mot Irak. Bush og Blair trenger ni stemmer av 15 medlemmer av Sikkerhetsrådet for å få resolusjonen vedtatt.

De må også forsikre seg om at ingen av de fem faste medlemmene av Sikkerhetsrådet (USA, Storbritannia, Kina, Russland og Frankrike) bruker vetoretten. Krigen er så upopulær at enhver regjering er under sterkt press til ikke å støtte den.

Derfor tilbyr USA og Storbritannia blodpenger for å lokke nasjoner til det de kaller "de villiges koalisjon" - "coalition of the willing". Dette skulle i stedet vært kalt "coalition of the killing".

The Guardian skriver: "Russland og Kina stiller sin vetomakt ut for salg i form av nedskrivning av gjeld, og for løfter om andeler i oljekontrakter etter en krig".

De ti andre landene i Sikkerhetsrådet står overfor et regn av trusler og blidgjøringsutspill. En amerikansk embetsmann sier at selv om det ikke foreligger noen direkte økonomiske trusler "betyr ikke det at landene ikke er klar over at vi forsyner dem med støtte".

For Mexico ville betalinga for et ja til krig være at USA lettet på innvandringshindrene for meksikanere. For Bulgaria har en stemme for USA blitt mer sannsynlig ved hjelp av inntredenen i EU og samarbeid med Nato. Bulgaria skal motta mer enn 31 millioner dollar i amerikansk militær hjelp og nesten 100 millioner dollar fra et annet fond.

Chiles største frykt er at en nei-stemme kan hindre en handelsavtale. Og USA har gitt de afrikanske landene Angola, Guinea og Kamerun sikkerhet for at u-hjelpen vil bli kuttet hvis de ikke stiller seg i rekken. Dette er ingen tom trussel: Jemen mistet et hjelpeprogram på 70 millioner dollar da landet stemte mot Gulfkrigen i 1991.

Hvis USA får de ni stemmene samtidig som det blir nedlagt veto mot resolusjonen, vil Bush erklære at han har det "moralske flertallet" på sin side. Dette er ikke et argument han bruker om Israel. Det forrige utspillet fra Sikkerhetsrådet mot Israel (fordi de drepte humanitært FN-personell) hadde et flertall på 14 stemmer, men møtte veto fra USA.

Tyrkisk nei gir USA problemer

USA HAR tilbudt 26 milliarder dollar i lovede utbetalinger, lån og lånegarantier til Tyrkia. Den tyrkiske regjeringa anbefalte parlamentet at amerikanske soldater skulle få bli utstasjonert i landet. Men parlamentet sa nei.

Den tyrkiske regjeringa ville bruke en amerikansk invasjon fra Tyrkia til å trappe opp undertrykkinga av kurderne. Utenriksministeren har sagt at han ønsker amerikanske garantier for at de irakiske kurderne ikke skal få lov til å "erklære uavhengighet", og for at amerikanske styrker vil ta kontroll over oljebyene Kirkuk og Mosul. Han la til at det er fare for at hvis flyktningene returnerte til disse byene, kan kurderne ta kontrollen over Iraks nordlige oljefelter.

Parlamentets nei skaper problemer for USA. Det kan bli mer tungvint for dem å fly inn soldater og krigsutstyr til Nord-Irak. Nederlaget for Bush og den tyrkiske regjeringa kan ha utsatt krigen, men det er likevel sikkert at USA vil gå til krig. Nederlag i Tyrkia, og eventuelt i Sikkerhetsrådet, vil ikke stoppe dem.

USA og Storbritannia har trappet opp bombinga av Nord- og Sør-Irak. De hevder at dette er "flyforbudssoner", men det eksisterer ikke noe vedtak på dette i FN. Opptrappinga er en forberedelse på invasjon. Spekteret av bombemål skal være utvidet betraktelig, i følge Guardian.

Hva med HANS raketter?

USA OG Storbritannia erklærte i slutten av februar at Irak har latt sin "siste mulighet" til å avvæpne seg, gå fra seg.

De har også gjort en stor sak ut av at en type irakiske raketter, kjent som Al Samoud, muligens kan rekke opptil 180 kilometer.

Dette er ikke engang langt nok til å gå fra Bagdad midt i Irak til Basra sør i landet. Uansett hva som er det irakiske regimets arsenal, blekner det i sammenlikning med de israelske våpenlagrene, spesielt ettersom Israel med sikkerhet har atomvåpen.

Israels rakett Jeriko 1 har en rekkevidde på 500 kilometer. Jeriko 2 er enda mer dødelig. Dens rekkevidde på 1500 kilometer betyr at den kan treffe mål i Irak, Syria, Iran og til og med i Russland.

Den kan bære en last på 1000 kilo, mer enn nok for et atomstridshode.

Mens USA og Storbritannia åpenlyst forbereder et massivt angrep på Irak, ble de irakiske lederne fortalt at de straks måtte ødelegge alle våpen som kunne komme i veien for en rask amerikansk seier.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.