IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Bok

Sterkt vitnesbyrd om skammelig historie

"Vi fikk våre liv ødelagt, og det finnes en årsak til det. Den årsaken skal fram på bordet i all sin gru." Dette sier Per Arne Löhr Meek i sin bok "Lebensborn 6210", et sterkt vitnesbyrd om en traumatisk barndom som krigsbarn, om fysisk og psykisk overlast, og om en kamp for å vinne tilbake tapt identitet, selvtillit og verdighet.

linje

Publisert: 23.01.2003

Per Arne ble født i 1944 med norsk mor og tysk far.

Dette måtte han lide for gjennom hele oppveksten, med psykiske problemer i voksen alder som konsekvens. I boka framstiller han sitt liv med enkle og ærlige beskrivelser. Kvinner som hadde hatt kontakt med tyske soldater ble etter krigen kalt "tyskertøser" og utsatt for hevn av såkalte "gode nordmenn". Slik var det også med mora til Per Arne. Mobben klippet håret hennes og hun ble tvunget til å flytte vekk med sønnen, som vokste opp isolert fra resten av samfunnet.

Men hatet og hevnen fra samfunnet gikk også utover krigsbarna. Mange fryktet ironisk nok barnas tyske gener og trodde at de ville tre frem som en femtekolonne i Norge - ironisk fordi det er de tyske nazistene som er kjent for sin tro på "rasehygiene".

Da Per Arne begynte på skolen startet mobbingen. Han ble banket opp av de andre elevene fordi han var "lausunge", "nazist" og "tyskerjævel". Lærerne grep ikke inn. Tvert imot fikk han i historietimene føle at krigen og nazismen var hans skyld!

Voksne folk deltok også i mobbingen, og som 12-åring ble han utsatt for seksuelt overgrep av en mann i bygda. Per Arne har aldri fått bearbeide disse minnene, angsten og smerten. I voksen alder fulgte angsten med og førte til senskader, psykiske problemer og vanskeligheter i ekteskapet og arbeidet. Det endte med skilsmisse og attføring fordi han ikke lenger var arbeidsdyktig. Per Arne anklager nå den norske regjeringa for ikke å ha foretatt seg noe for å bedre krigsbarnas kår, enda de visste hva som foregikk.

Drømmen om faren

Mens han ble plaget som barn skapte han seg en fantasidrøm om faren som skulle komme i et fly og redde ham. Som voksen startet han, med hjelp fra sin nye samboer, jakten på faren. Etter å ha lett etter papirer og sendt 750 brev gjennom flere år, fikk han kontakt med sin familie i Tyskland og svar på sine spørsmål om faren som døde i 1945. Ved bestefarens grav kunne han endelig slutte fred med "Lebensborn 6210", som var nummeret han fikk av SS-organisasjonens Lebensborns avdeling i Norge.

"Jeg er hel nå. Der og da kunne jeg kvitte meg med skyggene som krigen hadde kastet over meg. Jeg kunne begynne å leve et såkalt normalt liv. Glemme at jeg var "tyskerunge", skriver han.

Per Arnes historie om hat, skam, svik og overgrep er dessverre ikke unik. Rundt 12 000 krigsbarn som vokste opp i Norge ble sett på som et problem av staten og behandlet som en pariakaste av samfunnet. Mange har tatt sitt eget liv, andre sitter igjen med uføretrygd og bitterhet over en ødelagt framtid. Noen har, sammen med Per Arne, tatt opp kampen. For tiden pågår en rettssak mot staten der flere krigsbarn krever oppreisning og erstatning for alle lidelsene og urettferdigheten.

"Lebensborn 6210" er et åpent og ærlig personlig vitnesbyrd, som sammen med avisutklipp fra etterkrigstida, utdrag fra offentlige dokumenter som Krigsbarnutvalgets innstilling fra 1945 og fakta om Lebensborn-organisasjonens raseteorier og mødrehjem i Norge, utgjør en helhetlig fremstilling av en skjult og skammelig del av landets historie.

Astrid Stensrud

Per Arne Lohr Meek
Lebensborn 6210
Ibs forlag


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.