IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Demonstrasjoner mot krigen

HVOR BLE antikrigsdemonstranter nektet å marsjere og truet av opprørspoliti? I New York, like ved FNs hovedkvarter. Politiet gjerdet inn demonstrantene og brukte batonger mot dem som ikke holdt seg på fortauet.

linje

Publisert: 20.02.2003

USA

Brian Campbell, fra IS sin amerikanske søsterorganisasjon Left Turn, var på demonstrasjonen. Han forteller:

"Mer enn en halv million samlet seg i New Yorks gater for å vise Bush at vanlige amerikanere ikke støtter hans krig mot Irak. Politiet hadde et utspekulert barikadesystem slik at demonstranter måtte gå kilometervis for å komme til samlingspunktet, men demonstrantene rev ned barrikadene og sørget for en karneval-atmosfære i gatene."

Tyskland

EN HALV million strømmet i Berlins gater i den største fredsdemonstrasjonen i etterkrigstidas Tyskland. - Denne krigen handler ikke om rettferdighet. Det irakiske folket kommer ikke til å bli frigjort, de vil bli bombet i fillebiter. Denne demonstrasjonen viser at krigshisserne er isolert, ikke fredsbevegelsen, sa Jenny, en skoleelev fra Berlin.

Willi er en pensjonist fra den østtyske byen Görlitz: - Jeg er veldig stolt over å være en del av denne globale bevegelsen mot krig. Jeg støtter Gerhard Schröders standpunkt mot krig. Men han burde ikke bare snakke mot krigen, han burde gjøre noe, nemlig å stenge USAs militærbaser i Tyskland.

Linksruck, Tyskland

Australia

VI OPPLEVDE de største demonstrasjonene i Australias historie. Nesten en million mennesker protesterte over hele Australia - fem prosent av den totale befolkninga. 3-500 000 deltok i Sydney.

Den massive størrelsen på protestene har presset høyreregjeringa til John Howard på defensiven. Sammen med Blair er Howard en av Bush' mest pålitelige allierte. Han har sendt krigsskip, kampfly og soldater til Gulfen til tross for meningsmålinger som viser så lite som seks prosent støtte for krig.

Fagforeninger i Melbourne har blitt enige om å gå fra jobben til et massemøte i lunsjen hvis krigen blir satt i gang.

Jarvis Ryan, International Socialists, Australia

Sør-Afrika

20 000 mennesker gikk ut i gatene i Johannesburg, Sør-Afrika - mens de sang, drev toyi-toying og ropte et eneste budskap: "Nei til krig mot Irak!"

Demonstrantene gikk blant annet til det amerikanske konsulatet.

Når USAs regjering er bestemt på å gå til krig, er verdens folk bestemt på ikke å være en del av en slik massakre på sivile.

Appellanter angrep også regjeringa for å tillate amerikanske og britiske krigsskip på vei til Irak å legge til i havna i Durban.

Også i Durban og i Capetown var det demonstrasjoner med tusenvis av deltakere.

Anti-War Coalition, Sør-Afrika

Canada

I alt marsjerte 300 000 mennesker over hele Canada. Montreal og Toronto, Canadas to største byer, huset de største protestene, med 150 000 i Montreal og 80 000 i Toronto.

I mer enn 70 byer var det protester, og de fleste fant sted i temperaturer på ned til minus 35 grader.

I Toronto talte den 15 år gamle Nofa Khadduri, og fortalte hvordan hun overlevde bombinga av Bagdad under den forrige krigen.

Canadas arbeiderparti har skiftet mening under press fra bevegelsen, og sier nå at det er imot krig med eller uten FN.

Bevegelsen har også fått regjeringa i bevegelse. Statsministeren fra det liberale partiet, Jean Chretien, har forberedt Canadas militære på å støtte krig i Irak. Plutselig skiftet han tone og talte på et møte i Chicago der han belærte amerikanerne om faren ved en en ensidig amerikansk krig.

Studentene planlegger en dags streik 5. mars, og aksjoner er planlagt overalt hvis krigen begynner.

Michelle Robidoux, Canada

Malaysia

RUNDT 3000 gikk til USAs ambassade i Kuala Lumpur.

Demonstrasjonen var ulovlig. Folk ble frarådet å delta og ble fortalt at politiet ville gå til hardhendt aksjon mot demonstrantene.

Advarslene hindret oss ikke. Demonstrasjonen var unik. Det var muslimer og ikke-muslimer side om side, anarkister, sosialister, demokrater, liberale og islamister. Alle var forent i motstand mot krig mot Irak, og i ropet etter fred i verden.

Parti Sosialis, Malaysia

Tyrkia

DET VAR demonstrasjoner i Istanbul, Adana, Ankara, Izmir, Zonguldak, Izmit, Antalya, Mugla. I Istanbul marsjerte tusener i en livlig demonstrasjon. Omtrent halvparten av demonstrasjonen besto av kurdere som protesterte både mot krig i Irak og mot angrep på kurdere her i Tyrkia, som har økt med krigshissingen.

Etter møtet ble alle talerne arrestert, men seinere løslatt. Blant de arresterte var to stjerner fra Tyrkias mest populære TV-komedie.

Under fotballkampen Tyrkia-Ukraina på torsdagen løp en arbeidsløs ung mann foran kameraet med en plakat som sa: "Krig betyr arbeidsløshet - nei til krig".

Statsministeren og utenriksministeren var tilstede og smilte brydd mens hele stadion ropte "Nei til krig".

Antikapitalist, Tyrkia

Irland

OPPTIL 150 000 presset seg sammen i Dublins gater i den største politiske demonstrasjonen på flere generasjoner.

Busslaster med demonstranter ankom fra hele landet.

Demonstrantene fikk høre en oppfordring til ti minutters arbeidsnedleggelse straks en amerikanskledet krig mot Irak er begynt.

I Nord-Irland så Belfast den største demonstrasjonen av denne typen i sin historie, da 20 000 mennesker gikk ut i byen for å protestere mot krig.

Socialist Worker, Irland

Luxemburg

VI HADDE stor suksess med vår protest. Det var den største fredsdemonstrasjonen i Luxemburgs historie. Vi var 14 000 forent for fred og rettferdighet!

Jean-Laurent Redondo, Luxemburg

Japan

DET VAR omkring 5000 demonstranter i Shibuya. I andre deler av Japan ble det også holdt mange møter og marsjer. Rundt amerikanske militærbaser var det amerikanske krigsveteraner som sluttet seg til protestene.

Otsuka Teruyo, Japan

Malta

KULDE OG regn stanset ikke de omkring 1000 malteserne som sluttet seg til verdens millioner i protest mot krig.

"Enough is enough" med bandet Chumbawamba kom fra lydanlegget. Aktivister la alle sine forskjeller bak seg for å rope med én stemme mot krigen. Lyden av enhet fra høytttalerne utfordret den grå, triste skyen og folk danset i gatene.

Movimento Graffiti, Malta

Østerrike

MER ENN 300 000 mennesker gikk ut i gatene i den østerrikske hovedstaden Wien i vår største antikrigsmarsj noen gang.

For en nydelig begynnelse på dette toget! Stopp krigen-banneret laget av Østerrikes Sosiale Forum, båret av medlemmer av det arabiske samfunnet her, i forening med fagforeningskontingenter fra offentlig sektor, metallarbeidere, jernbane- og kjemiske arbeidere.

Linkswende, Østerrike

Tsjekkia

VI VAR over 1000 i Praha på Jan Palach-plassen - unge aktivister, foreldre med barn, gamle mennesker, innvandrere fra hele verden. Vi toget til den amerikanske ambassaden der folk ropte "Bush er den virkelige terroristen".

Socialisticka Solidarita, Tsjekkia

Polen

10 000 marsjerte mot krigen i Warszawa - den største antikrigsdemonstrasjonen noen gang.

Enheten i demonstrasjonen var større enn vi hadde forestilt oss- sosialister, katolikker, miljøvernere, irakere og andre arabere som bor i Polen, muslimer, en gruppe tsjetsjenske flyktninger, fagorganiserte, pasifister, medlemmer av bondepartiet, menneskerettsaktivister, anarkister, og mest tallrike av alle: de uten organisasjonstilknytning.

Framfor alt følte du sinnet over utsikten til massemord av Bush' krigsmaskin hjulpet av hans patetiske allierte - og en sterk følelse av at vi var en del av en global bevegelse.

Pracownicza Demokracja, Polen

Kypros

MER ENN 800 mennesker deltok i en livlig demonstrasjon ved den britiske militærbasen i Dhekelia, Kypros.

Valget av sted var gjort på grunn av rollen basene vil spille i den kommende krigen mot Irak, men også fordi stedet ligger ved grensa mellom den nordlige og sørlige delen av øya.

Demonstrantene sperret det militære området i en time og brukte hvitmaling til å skrive på rullebanen på flyplassen: "Ingen krig".

Dette var første gang tyrkisk-kyprioter og gresk-kyprioter deltok sammen i en anti-imperialistisk demonstrasjon

Ergatiki Demokratia, Kypros

New Zealand

OVER 20 000 marsjerte mot krig over hele New Zealand. Det var den største antikrigsmobiliseringen siden Vietnam, et digert sprang framover for bevegelsen. I Auckland møtte 10 000 mennesker opp. Etter en antikrigskonsert søndag, marsjerte flere hundre til statsministerens bolig for å levere et 30 meter langt banner med tusenvis av underskrifter. Mens de gikk, trøtte men ekstatiske, ropte de: "Send the MP's off to war. Give their houses to the poor!"

Grant Brookes, New Zealand

Sveits

MER ENN 40 000 antikrigsdemonstranter pakket seg sammen i de trange gatene i den sveitsiske hovedstaden Bern. Mer enn 90 prosent av den sveitsiske befolkninga er imot Bush og Blairs imperialistiske krig.

Pierre Vanek, Bern

Italia

MARSJEN satte i gang to timer for tidlig. En time før oppmøtetidspunktet var sluttpunktet for marsjen allerede fullt. Og denne plassen rommer en million mennesker.

30 spesialbestilte tog fraktet mennesker til Roma. Hele byen virket som en stor demonstrasjon med marsjer ned hver eneste sidegate.

Hvem vet hvor mange som marsjerte. Det er umulig å si når det er mer enn tre millioner.

Marsjen omfattet mye bredere krefter enn venstresida. Det er allerede snakk om hva man skal gjøre videre.

Radikale fagforeningsgrupper har oppfordret til streiker hvis krigen bryter ut. Det er press på den italiensk LO for å gjøre noe. Det er en virkelig mulighet.

Tom Behan, Roma

Hellas

ANTIKRIGSMØTET i Athen var digert. Politiet snakket om 100 000 til 150 000 mennesker. Antakelig var det mange flere. Noen snakket til og med om 300 000.

Dagen begynte med en antikrigskonsert med noen av de mest kjente greske artistene. Talere angrep aggresjonen mot Irak og krevde at den greske regjeringa stopper med enhver støtte til krigen.

Etter konserten og talene marsjerte vi til den amerikanske ambassaden. Demonstrasjonen var veldig livlig, med sanger, band, slagord og hundrevis av paroler.

De fleste av demonstrantene var veldig unge. Det var mange elever og studenter studenter som bar "Stopp krigen"-bannere med navnet til sin skole eller sitt distrikt.

Eldre demonstranter sa at "dette er som på 70-tallet", perioden etter sammenbruddet til militærjuntaen. Vi følte oss alle veldig mektige.

SEK (Sosialistisk Arbeiderparti), Hellas

Nederland

MER ENN 100 000 mennesker demonstrerte i Amsterdam denne lørdagen. Mengden var så tettpakket at folk nesten ikke kunne røre seg. Det kom busser fra hele landet, fylt med unge og gamle, muslimer og kristne, pasifister og sosialister, svarte og hvite.

Det var skikkelig festivalstemning, men også virkelig sinne. Den nederlandske regjeringa støtter Bush, selv om det er et klart flertall mot krig i befolkninga.

Dette var den mest internasjonalistiske demonstrasjonen i Nederland noen gang. Det var begynnelsen på en ny massebevegelse!

Pepijn Brandon, Nederland

Ungarn

RUNDT 60 000 mennesker demonstrerte mot krig i Budapest i Ungarn. Slagordene var "Nei til krigen! En annen verden er mulig!"

Samme dag ble ungarske myndigheter spurt av USA om å stille jernbanelinjer og motorveier til disposisjon for amerikanske materielltransporter og konvojer. Vi har bedt regjeringa om å avvise denne forespørselen.

Sivile for Fred, Ungarn

Midtøsten

10 EGYPTISKE antikrigsaktivister er i fengsel, med hjemmel i en lov som tillater ubegrenset forvaring uten rettsak og selv uten anklage. Alle de ti har blitt torturert med elektriske sjokk eller med slag.

Det egyptiske politiet brøt opp et forsøk på antikrigsmarsj lørdagen, der 2000 deltok, og aktivister frykter begynnelsen på en brutal periode under forberedelse av krigen.

Wa'el Khalil, talsmann for en gruppe som arbeider for fangenes løslatelse, sa at "nyhetene om massedemonstrasjonene i Europa, Amerika og Australia gir oss stort håp. Vi har hørt at det var 2 millioner som marsjerte i London. Vi vet at vi ikke er alene".

Men statlig brutalitet kan ikke skjule det kokende sinnet i hele Midtøsten mot Bush, og mot Israels angrep på palestinerne.

Mange trosset sikkerhetsstyrkene for å demonstrere i gulfstaten Bahrain.

En svær demonstrasjon bølget gjennom Beirut, Libanon, og forente etniske og religiøse grupper som har vært splittet av borgerkrig.

Omkring 80 000 mennesker var med på en demonstrasjon i Damaskus, Syria. Regimet sa at det støttet marsjens anti-Bush-budskap, men mange av de som demonstrerte ønsker forandringer også i Syria.

I Tel Aviv marsjerte en del israelske jøder sammen med palestinerne i en antikrigsprotest med 3000 deltakere.

Latin-Amerika

60 000 marsjerte i Uruguays hovedstad Montevideo. Også andre steder i Latin-Amerika, et kontinent i den skarpe enden av den nyliberale politikken USA kjemper fram, var det massive antikrigsprotester.

I Mexico City marsjerte 50 000 mennesker. Protester fant også sted i mindre byer. I Brasil demonstrerte 30 000 i Sao Paulo og 15 000 i Rio de Janeiro. Også i Venezuela og Chile var det demonstrasjoner.

MAS Argentina (Bevegelsen for sosialisme) rapporterer fra Buenos Aires:

"30 000 mennesker strømmet til for å delta i demonstrasjonen som strakte seg over en kilometer gjennom gatene bort til USAs ambassade."

Spania

MER ENN fire millioner mennesker demonstrerte i Spania. Dette er utrolige 10 prosent av befolkninga.

I alt var det 350 ulike demonstrasjoner som vi vet om.

I Barcelona og Madrid var det minst en halv million deltakere. Dette er over en fjerdedel av befolkningen i disse byene og de største marsjene i deres historie.

Det var også demonstrasjoner med hundretusener av folk i byer som Valencia, Sevilla, Zaragossa og Bilbao.

Selv i kanariøy-byene Las Palmas og Santa Cruz demonstrerte henholdsvis 100 000 og 60 000.

En Lucha, Spania


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.