IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Dagen Norge sa: Ingen krig i vårt navn!

JUBELEN løftet Youngstorget da konferansier Petter Nome annonserte at det aldri før hadde vært samla så mange på Youngstorget. Hele 60 000 forsøkte å komme seg inn på Youngstorget, men det var rett og slett ikke plass til alle slik at alle sidegatene rundt torget ble fylt av antikrigsdemonstranter.

linje

Publisert: 20.02.2003

Dagen var historisk allerede før demonstrasjonene hadde begynt. Aldri før har det vært slike store koordinerte antikrigsprotester over hele verden samme dag.

Men Oslos demonstrasjonsrekord ble også slått. Da Benjamin Hermansen ble drept av nazister for tre år siden demonstrerte 40 000.

Det var knapt andre enn antikrigsdemonstranter å se i Oslo denne dagen. Det tok flere timer å gå ut av Youngstorget, og demonstrantene måtte gå ut alle gatene rundt torget.

Med så mange demonstranter ble det gjerne glipper i toget. Men mange seksjoner var svært livlige, med slagord, sang, hopping og dansing.

Mange demonstrerte for første gang i sitt liv.

Andre hadde ikke demonstrert siden Vietnamkrigen.

Folk følte at de var en del av en global mobilisering. De visste at de skapte historie.

Demonstrasjonen viste klart at Bondevik-regjeringa ikke har mandat til å støtte USA i en krig.

Appellantene reflekterte bredden i motstanden mot krig.

Hele 160 organisasjoner var tilsluttet, deriblant 18 fagforbund. LO-leder Gerd-Liv Valla oppfordret dagen før demonstrasjonen alle LOs medlemmer til å delta i protestene mot krigen.

LOs nestleder Finn Erik Thoresen understreket i sin appell at LO har en lang tradisjon for å støtte folkelige opprør.

- FN-resolusjon 194 gir fire millioner palestinske flyktninger rett til å vende tilbake til områdene de ble fordrevet fra, i det som i dag er Israel. Vi kan knapt høre Colin Powell uten at han snakker om FN-resolusjon 1441 [om Iraks våpen]. Når sto Powell opp og sa at vi må ta resolusjon 194 like alvorlig?

- Bush er kun opptatt av USA og egen families oljeinteresser. Hadde Irak produsert brokkoli, hadde han fortsatt ikke visst hvor det landet ligger, sa LO-nestlederen.

Lena Larsen, leder av Islamsk Råd gikk hardt ut mot de som tåkelegger hva krigen handler om:

- Hvorfor sier de det ikke som det er? Bush ønsker kontroll over Iraks oljekilder og er bokstavelig talt villig til å gå over lik for å få det til.

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Trond Giske sa:

- AIDS vil ta livet av flere enn i første og andre verdenskrig til sammen. Hvor er Bush i den kampen?

- Vårt budskap til regjeringa er: Støtter dere USA i denne krigen er det ikke i vårt navn! Dette er ikke slutten på en protest, men en begynnelse. Vi skal fylle gatene gang på gang!

Biskop Gunnar Stålsett understreket i sin appell at hver og en av oss kan gjøre en avgjørende innsats for fred.

Biskopen har gått klart ut mot krigen og deltatt på flere protestmøter for å bygge demonstrasjonen.

Men der et flertall av demonstrantene antakelig er like mye mot en blodig krig selv om FN skulle godkjenne den, la biskopen på lørdag svært stor vekt på FNs rolle i kampen mot krig.

- Vi må stå opp mot alle forsøk på å gjøre FN og Sikkerhetsrådet til supermaktens redskaper, sa han.

Det er en sterkt tradisjon i Norge for å tro på FN som fredsskaper. Men historien viser at FN enten er et redskap for stormaktene, eller er fullstendig på sidelinja dersom stormaktene med vetorett ikke blir enige.

Det er forståelig at håpet om FN blusser opp igjen etter Tyskland og Frankrikes utspill, men disse to er også stormakter som opererer ut fra sine egne interesser.

Flere appellanter gjentok at det irakiske folket har lidd nok. Og det er nettopp FN som administrerer sanksjonene mot landet, som har drept minst 500 000 irakiske barn - ifølge UNICEF.

Naved fra Det arabiske hus sa:

- Krigen vil skape et helvete i hele Midtøsten, et helvete av nye kriger. USA tar fra oss retten til å skape demokrati i Irak. Demokrati er ingen amerikansk åpenbaring. Vi er lei av å bli styrt av en tyrann, men vi vil ikke la USA erstatte Saddam med en amerikansk Saddam.

SV-leder Kristin Halvorsen fikk kjemperespons allerede før hun snakket. SV har stått fram som det klareste antikrigspartiet på Stortinget, noe som også har løftet partiet til 21 prosent på meningsmålingene.

- Det er VI som er motmakta til Bush og Blair. Uten vanlige folks protester hadde de begynt krigen for lenge siden.

Hennes melding til regjeringa var klar:

- Vi kan ikke akseptere at når USA knipser så logrer resten av verden.

Det var flere lokale markeringer før demonstrasjonen, med felles marsj til Youngstorget. Rundt 500 gikk i tog fra både Gamle Oslo og Grünerløkka. 1000 studenter og forelesere samlet seg et par timer tidligere på Universitetsplassen i Oslo sentrum. Fredsinitiativet på Blindern har stått i spissen for en aktiv krigsmotstand i Oslo, og har organisert store møter, protester og en konsert.

Professorene Nils Christie og Johan Galtung var blant appellantene, i tillegg til studentaktivister fra flere land.

- Vi kan ikke lenger aksepterer at amerikansk imperialisme skal dominere verden - det er det som ligger i globalisering nedenfra, sa den kjente fredsforskeren Galtung.

Studentene utgjorde seinere på dagen en av de livligste seksjonene i det massive demonstrasjonstoget, med slagord om sivil ulydighet mot krigen.

130 000 over hele Norge

MINST 130 000 demonstrerte over hele Norge lørdag 15. februar. Det var den største protesten i Norge siden 1917!

Ikke siden dyrtidsprotestene i 1917 har Norge opplevd så store demonstrasjoner.

I Bergen demonstrerte 15 000 og i Trondheim 15-20 000. I Stavanger deltok hele 10 000 i antikrigsprotesten.

Men krigsmotstanden er sterk over hele landet og mobiliseringa internasjonalt inspirerte folk over hele landet til å ta initiativ til denmonstrasjoner 15. februar.

I Bodø demonstrerte hele 1700, og 3000 deltok i protesten i Kristiansand. 2500 demonstrerte på Hamar og 700 toget mot krig i Elverum. 1500 deltok på Lillehammers antikrigsmarkering.

2000 demonstrerte i Tønsberg, og 550 i Sandefjord.

650 demonstrerte i både Ålesund og Haugesund.

I Florø demonstrerte 550 og i Fredrikstad demonstrerte 800.

I både Mo i Rana, Sarpsborg og Molde demonstrerte 500

2-400 demonstrerte i byer og tettsteder som Alta, Brønnøysund, Gjøvik, Harstad, Honningsvåg, Levanger, Narvik, Rognan, Svolvær, Voss, Karmøy, Kirkenes, Hammerfest, Mandal, Sandnessjøen, Vågå og Ørsta.

Det var mindre demonstrasjoner på Otta, Rissa, Rørvik, Stokmarknes, Sykkylven og Ulvik. 100 demonstrerte i Longyearbyen på Svalbard noen dager før den 15.

Bush er ikke velkommen!

GEORGE Bush kommer til Norge i slutten av mai. Den amerikanske presidenten har bedt seg selv, og Bondevik og regjeringa er ifølge VG svært overrasket.

Det er ingen grunn til å være overrasket. Norge har gjennom hele etterkrigstida vært en av USAs mest lojale allierte. Den enorme folkelige motstanden mot USAs krigsplaner, og kranglinga i Sikkerhetsrådet, der særlig Tyskland og Frankrike har stått mot USA, har nok gjort Bondevik "urolig".

President Bush vil nok gjerne forsikre seg om at Norge fortsatt vil være USAs lydige puddel. Og når vi vet at president Clintons besøk i 1999 visstnok var høydepunktet i Bondeviks karriere, er det klart at et besøk fra Bush er storveies.

George Bush kan vente seg en varm velkomst. Et massivt flertall av folk i Norge er mot hans krigsplaner. Med den enorme antikrigsbevegelsen som har utviklet seg i Norge, har vi alle muligheter til å stoppe ham.

15. februar viste det klart: Bush er ikke velkommen!

Han må møtes med kjempedemonstrasjoner.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.