IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Bok

Om stengsler og åpninger

NAOMI KLEINS nye bok inneholder kortere artikler skrevet for aviser, som Klein sier, i all hast på hotellrom seint på kvelden etter demonstrasjoner i Washington og Mexico by, uavhenige mediasentre og på altfor mange fly. Det betyr ikke at resultatet er verken et kompromiss med den mektige delen av media eller slurvete skriverier.

linje

Publisert: 09.01.2003

Heller er artiklene fulle av spennende erfaringer for eksempel fra tusenvis av meksikanere, som jublende tar imot marsjerende zapatister på vei til hovedstaden, eller mangfoldige demonstrasjoner mot toppmøter.

Vi får lese om hvordan nyliberalismen utspiller seg på bakkenivå. Selv om mange av eksemplene er fra Canada, er det ikke vanskelig å kjenne seg igjen.

Forfatteren bruker hardtslående argumenter mot frihandelsavtaler og global kapitalisme. Tittelen "Stengsler og åpninger" henspiller på hindringene det kapitalistiske systemet setter for folk, som når arbeidsløse stenges ute fra grunnleggende rettigheter. Heldigvis blir det også stadig flere åpninger, blant annet gjennom at privatiserte områder tas kontroll over av fellesskapet. Et eksempel er bønder i Thailand som planter økologiske grønnsaker på golfbaner.

Klein følger protestbevegelsens historie, med den "offisielle" starten i Seattle senhøsten 1999. Hun tar opp spørsmål demonstrantene har vært opptatt av, fra multinasjonale selskaper til makthavernes voldelige reaksjoner og matsikkerhet.

Men boken tar også tak i utfordringene. Hvordan bør vi organisere oss? Hvordan makter vi å koble toppmøteaksjonene til lokale og regionale, konkrete kamper? Og; trenger vi nye partier?

Klein tar et kraftig oppgjør med den tradisjonelle venstresiden, som ikke i særlig grad har forstått eller brydd seg om potensialet i grasrotaksjonismen. Hun lukker likevel ikke døren helt for å gå lengre enn hva kampanjegruppene vil.

Bokens styrke er at den diskuterer alternativer og brenner for bevegelsen. God lesning!

Thorleif Berthelsen

Naomi Klein
"Stengsler og åpninger"
Oktober forlag.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.