INTSOS.NO: Denne artikkelen finnes på: http://intsos.no?id=789


LO nektet adgang i Gaza

LO-NESTLEDER Finn Erik Thoresen ble i helga 8-9. mai nektet adgang til Gaza. Sammen med Terje Kalheim fra LOs internasjonale avdeling og 162 andre var de deltakere på kongressen til palestinsk LO.

Søndag skulle Finn Erik Thoresen holde appell i Gaza og ble stoppet ved en checkpoint.

"Vårt palestinske vertskap sto på andre sida av checkpointet og ventet på oss. De ble helt fortvilet da vi ikke slapp igjennom. Alt var klarert med israelske myndigheter på forhånd, men vi fikk beskjed om at de ikke hadde fått noen papirer på oss. Dette er ren trakkasering" sier en forbannet Thoresen til LO-Nytt.

Palestinske arbeidere i de okkuperte omerådene er i en svært vanskelig situasjon p.g.a. Israels stengningspolitikk. Den ene dagen har man muligheten til å jobbe, neste dag er det umulig.

Den 15 mil lange muren gjør at palestinernes situasjon stadig mer ligner på de svartes under Sør-Afrikas apartheidstyre.

Thoresen sier til LO-Nytt at det Israel gjør er å bygge opp et rent apartheidsystem.

"Det er forferdelig å være vitne til arrogansen israelerne viser ovenfor palestinerne" sier Thoresen.

Arrogansen får også palestinernes venner merke.

Kongressen ifjor ble avlyst fordi delegatene møtte store problemer ved kontrollpostene.

I år ble 20 deltakere fra andre palestinske omeråder nektet adgang til Ramallah. Sammen med Thoresen og Kalheim ble også en delegat fra italiensk LO og en fra det danske Spesialarbeiderforbundet SiD stoppet ved kontrollposten søndag.