INTSOS.NO: Denne artikkelen finnes på: http://intsos.no?id=3946


Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

I etterkant av de avskyelige og totalt urettferdige terroraksjonene mot folket i Paris fredag 13. november har regjeringsmedlemmer og stortingsrepresentanter gitt sterke signaler om at Norge kan bidra med kampfly til bombetokter i Syria og Irak. Den norske herskerklassen ønsker med dette å markere sin betydning blant allierte i det imperialistiske systemet, som bruker terroren som en anledning til å trappe opp sitt militære nærvær og til å markere seg ovenfor Russland.

Russland, og for den saks skyld det syriske regimet, som Russland støtter ved å bombe diverse opprørsområder, har satt den vestlige herskerklasse i en ambivalent situasjon. På den ene siden trenger vesten nå begrunnelser for å trappe opp sitt nærvær ovenfor Russland, på den andre siden må USA og vesten tilnærme seg Russland og regimet for en koordinert aksjon. Krigen mot ISIL, eller ISIL i seg selv, er også et vitnemål på at USA og det vestlige imperialistiske systemet er i krise, fastlåst i varige krigssituasjoner i Afghanistan og igjen hjemsøkt etter den fatale okkupasjonskrigen mot Irak. Denne katastrofen som vesten påførte Irak, har spilt over i den syriske krigen under innflytelsen av regionale maktkamper, der «vestlige interesser» også undergraves av motsetninger med uhåndterlige allierte, ikke minst Saudi Arabia, Qatar og Tyrkia, over flere spørsmål.

Samtidig har også Russland en ambivalent situasjon og trenger en tilnærming til USA og vesten for å unngå selv å bli låst fast og svekket i langvarig krig og eskalerende regionale maktkamper. Det er neppe ren propaganda når Moskva etter terroren i Paris erklærer at Frankrike ansees som en alliert. Den russiske intervensjonen ledet til at vestlige herskere raskt kom på banen for «å trappe opp», og Frankrike svarte umiddelbart med å utvide sine bombemål fra Irak til Syria. Terroren i Paris, som ble begått av europeiske borgere til støtte for ISIL, var et «svar» på dette. den gamle kolonimakta svarer selvfølgelig like blindt med å sende sitt største hangarskip med jagerfly og 2000 soldater, og gjengjelder med å bombe syrere hardere. England og USA har tilsvarende sendt hangarskip. Og dette er situasjonen som norske herskere ønsker å ta Norge inn i.

Det er simpelthen avskyelig at de samme regjeringskreftene som ikke vil ha flyktninger og legger opp til en rasistisk interessekamp mellom oss og dem, med iver ønsker å bli involvert i bombinga i landene folk rømmer fra. Folk som slettes ikke var involvert i terroren i Paris skal betale med mer krig, mer terror, mer bombing, mer død!

Norge var til stede for USA og allierte med kystvaktskipet Andenes i den første gulfkrigen og bombingen av Irak i 1990- 91. La oss minne om at denne krigen bare innledet en katastrofe for millioner av uskyldige. Mens Irak gikk i filler, har den norske herskerklassen vært stadig mer aktivt involvert i de permanente imperialistiske krigene kapitalismen bærer på. Samtidig har norsk oljedreven økonomi, norske selskaper og norsk våpenindustri ekspandert kraftig globalt. Norges tidligere statsminister er NATO-sjef. Krigshissing fra regjerings- og stortingsmedlemmer er ikke til å spøke med!

Den norske herskerklassens imperialistiske mentalitet blir usminket uttrykt av rasisten Christian Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant for Frp, som ikke «utelukker at bombing i Syria kan føre til mer kaos», men mener at det uansett er nødvendig å bombe! I det samme intervjuet innvilger han, i klassisk imperialistisk ånd, regimet og Assad levetid inntil videre, med følgende grufulle sitat; «– Han er den eneste stabiliserende faktoren i Syria og Damaskus er holdt intakt. Derfor er det viktig at man ikke bomber Damaskus sønder og sammen, for da er det ingenting igjen i Syria.»

I Norge er det vår oppgave å stoppe denne herskerklassens rabiate imperialistambisjoner. Som det anti-kapitalistiske Partiet «NPA» i Frankrike sa det etter terroren i Paris: «Det er deres kriger – våre døde».

Vår kamp er mot en regjering for de mektige og rike, som bevæpner politi med floskler om trygghet, som ikke vil ha flyktninger og setter dem mot oss, men som gjerne vil ha mer krig - mer krig for de mektige og rike. Det er virkelig deres krig – våre døde!