INTSOS.NO: Denne artikkelen finnes på: http://intsos.no?id=3936


IST: Bombeangrepene i Ankara: Erdogan har blod på henda

Flere enn hundre mennesker mistet livet og mange ble alvorlig skadet etter bombeangrepet mot en fredsdemonstrasjon i Ankara. Vi gir kondolanser til famile, venner og kamerater av de drepte, og står i solidaritet med de som krever rettferdighet.

Demonstrasjonen, som kom på oppfordring fra fagforeninger, var ubevæpna og fredelig. Den søkte en stans i den tyrkiske statens krig mot det kurdiske folket, som ble gjenopptatt i juli, da Recep Tayyip Erdoğan’s regjering kuttet fredsprosessen.

Mange fra det kurdiske samfunnet deltok i demonstrasjonen, sammen med flere venstre-organisasjoner, deriblant DSIP, tilknyttet den Internasjonale Sosialistiske Tendensen, hvor ett av medlemmene ble skadet i angrepet.

Ikke bare unnlot det tyrkiske politiet å sørge for sikkerhet til demonstrasjonen, men i det politiet ankom åstedet for eksplosjonen, angrep de og gasset folk som ville hjelpe de skadde.

Det kan ikke være en tilfeldighet at bombene eksploderte der medlemmer av Demokratiske Folkeparti, HDP, samlet seg. HDP har forent grupperinger fra venstresida med den kurdiske frigjøringsbevegelsen, og i et historisk gjennombrudd i juni brøt de sperregrensen og vant 13 % av stemmene og 80 seter i det tyrkiske parlamentet. Dette utløste raseri fra det regjerende AKP.

I månedene før valget i juni ble HDP utsatt for 200 angrep mot forsamlinger og kontorer, inklusive ett bombeangrep. Tyrkisk politi gjorde ingenting for å hindre denne voldsbølgen eller jakte på de ansvarlige bakmennene.

Siden da har Erdoğan styrket en atmosfære for undertrykking og overgrep mot HDP. I en tale i august fordømte han HDP som en «terrorist organisasjon» han planla «å gi en lærepenge».en tilsvarende tone har blitt brukt fra grupper både nær AKP og andre tilknytta ytre høyreside og den nasjonalistiske bevegelsen (MHP).

Den tyrkiske staten har drept kurdiske sivile gjennom sin krigserklæring mot PKK. I september sperret politiet av byen Cizre ved den syriske grensen. Over 20 ble drept i byen, inklusive yngre og barn.

Ikke underlig da at masseprotester i Ankara og demonstranter over hele Europa svarte med slagord som «Erdogan – morder!». Erdogan har blod på henda.

Veslige ledere er lojale til den tyrkiske statens krig mot kurderne og venstresida. Tyrkia forblir et medlem av NATO, der generalsekretær Jens Stoltenberg simpelthen gjentok den tyrkiske regjeringens propaganda som vil beskrive bombene som et “terrorangrep”.

Vestlige stormakter, EU og USA, kriminaliserer også PKK. De har hele tiden tiet mens Tyrkia har massakrert kurdere som har kjempet for frihet.

HDP har ikke latt seg knekke og uttrykker at de vil kjempe videre. Fagforeninger har oppfordret til to dagers streik, påbegynt i dag 12.10. Motet fra bevegelsen som trosser overgrep og vold er en inspirasjon for venstreside over hele jorda. Vi står sammen med solidaritetsbevegelsen som reiser seg internasjonalt.

- Solidarity with the HDP; support the strikes.

- Victory to the Kurdish liberation struggle.

- No to the Turkish state’s persecution.

- Erdoğan must go.

- Free Öcalan.

- Lift the bans on the PKK.

The Coordination of the International Socialist Tendency/ Koordineringen av den Internasjonale Sosialistiske Tendensen

12.10.2015