INTSOS.NO: Denne artikkelen finnes på: http://intsos.no?id=3749


AVATAR er mye mer enn fantastiske spesialeffekter.

3D-filmen og de utrolige effektene er blitt hyllet av mange som starten på en ny æra. Men filmen er også et slag mot kapitalistisk grådighet og imperialistisk krigføring. James Cameron er mannen bak storslåtte filmer som Terminator, Aliens og Titanic. Sistnevnte er verdens mest innbringende film, og denne nye filmen hadde på noen uker allerede rukket å bli å den nest mest innbringende.

I Avatar er vi på månen Pandora, flere lysår unna jorden, i år 2154. Na'viene, de innfødte på Pandora, lever i harmoni med hverandre og naturen. Pandora er fremstillt med fascinerende og vakkert landskap, med svevende fjell og selvlysende vegetasjon. Na'viene er tre og en halv meter høye, blå og skinnende, med hale og katteøyne.

Media rapporterer om at flere er blitt deprimerte etter å ha sett filmen. Noen fordi de lengter etter denne sjelelige og fysiske verdenen James Cameron har skapt, mens andre sørger over vår egen klodes tilstand.

Himmelfolket (menneskene) har en egen base på planeten. De vil drive vekk Pandoras innfødte for å få tak i grunnstoffet utopium (oversatt fra unobtainum), som er verdt enorme summer og trengs for å løsa jordklodens energikrise. Investeringsselskapet RDA gjør hva det skal være for å få fatt på dette stoffet, med en egen velutstyrt hær og et forskerteam under ledelse av Grace Augustine (Sigourney Weaver).

Åndelig og bærekraftig

Den fredfulle urbefolkningen, står i kraftig kontrast til det agressive Himmelfolket, som setter inn destruktiv makt for å legge rikdommer under seg. Parallellene til dagens ødeleggelse av natur og liv i iveren etter profitt, er åpenbar. Na'viene lever i pakt med naturen, åndelig og fysisk. Natur, dyreliv og eksistens består av energier som må balanseres. De må gi noe tilbake når de får eller tar. Na'viene har ingen interesse for den kunnskap eller de ting Himmelfolket har med seg. Menneskene er i egne øyne langt mer utviklet, og vi som seere får tydelig innblikk i at den troen kun er basert på uvitenhet om Pandoras befolkning.

Biologene og antropologene lærer seg språket, kulturen og hvordan livet på Pandora fungerer, men de er ansatt av RDA for å gjøre selskapets kamp for ressursene så enkel som mulig. Akademikere av ulike profesjoner ansettes i økende grad av både amerikansk militære og globale selskaper (også norske oljeselskaper) for å styrke egne intervensjoner, og gi et inntrykk av "vitenskapelighet" og "humanitet". Forskerteamet i filmen har "fremdyrket" avatarer ved hjelp av en krysning av na'vi- og menneske-DNA.

Jake Sully (Sam Worthington) får i oppdrag å finne ut mest mulig om na'viene for å få dem til å flytte - frivillig eller med tvang. Jake er en tidligere "marines" lenket til rullestol, og ute av stand til å betale operasjonen, som kan gi ham førligheten tilbake i beina. Hans handikap blir en påminnelse om hva krig gjør med soldater, men også et vesentlig element i handlingen. Jakes militære overordnede bruker betaling av operasjonen som lokkemiddel, når han trenger Jakes opplysninger om strategiske mål til angrep på Na'viene. Befolkningen er et hinder for tilgangen på det kostbare mineralet, og Jake får i oppdrag å infiltrere dem.

Livet han lever gjennom sin avatar, gjør også at han igjen kan løpe fritt. I sin avatar kommer han stadig nærmere "fienden". Etterhvert blir han en av na'viene og forelsker seg i den vakre na'vikrigeren Neytiri (Zoë Saldana). Jake får et annet perspektiv og ståsted, og synes heller ikke å ha noe interesse av det Himmelfolket kan gi han. Når Himmelfolket ikke vil vente på overtalelse, men velger forkjøpskrig blir Jake nødt til å velge. Han vender seg mot deres grådighet og brutalitet, og blir en leder for na'vienes motstand.

Solidaritet

Man kan si at historien i Avatar er enkel. Du har klisjeen om det idylliske urfolkslivet i pakt med naturen, den gode hvite mannen som vender den onde hvite undertrykkeren ryggen og kjemper på de undertryktes side, de sjablongmessige karakterene og dialogene og den selvfølgelige kjærlighetshistorien - alt pakket inn i det beste Hollywood kan by på av spesialeffekter. Filmen er likevel mye mer enn dette. Avatar tar et klart ståsted for de undertryktes rett til å slå tilbake og kjempe for selvbestemmelse. Den viser solidariteten og muligheten for at soldater kan ta stilling for dem man er sendt i krig mot. Også forskerne vender seg mot sine egne sponsorer og militæret. I solidaritet med Na'viene og resultater av egen forskning, kjemper de kampen mot sitt eget folk. Gjennom denne solidariteten vinner de også kampen mot undertrykking av seg selv og den frie forskningen.

Som all science fiction er Avatar også en kommentar til vår tids samfunn. Det mangler ikke på referanser til USAs og Vestens tidligere og pågående kriger - og miljøkrisa er der som et bakteppe. Oberst Miles Quaritch (Stephen Lang) - Himmelfolkets militære leder - snakker og handler som det verste fra Bush-epoken, mens gigantiske bulldosere jevner ned alt som kommer i veien, svært likt Israels bulldosere i Gaza.

Det er ikke lenge siden Barack Obama stod i Oslo og takket for Nobels fredpris med en tale for "rettferdig krigføring". Jake Sullys innrømmelse er i så måte svært passende: "Jeg var en soldat som ville skape fred, men før eller siden må alle våkne."