INTSOS.NO: Denne artikkelen finnes på: http://intsos.no?id=3536


Hvem var Eugene Ejike Obiora?

“Alt kan skje når to menn forsøker å skape orden i kaos” er overskriften i programmet til teaterstykket om Obiora. Manusforfatteren kaller stykket et ”dokudrama”, med flere spørsmål enn svar.

Jeg ble også sittende igjen med flere spørsmål enn svar etter å ha sett stykket.

Skildringen av Obiora og en ansatt på NAV- kontoret var overbevisende. Obiora og alle de andre brukerne ble til ”en sak”, stablet bort i et arkiv. Men hvor ble det av det kritiske blikket på politiet? Hvor ble det av rasismen?

Første delen av stykket gikk med til å overbevise publikum om at Obiora var et ordentlig menneske, et ordentlig menneske i borgerlig forstand. Han hadde prøvd å starte eget firma, giftet seg med en lege osv. Men han havnet likevel på NAV-kontoret. Han ble en ”sak” blant mange andre. Etter en krangel med saksbehandler ble politiet tilkalt. Men det burde ha blitt vist enda tydeligere at det her ikke dreide seg om en konflikt mellom to likeverdige parter. Hvis man ikke kjente historien og dens tragiske utgang kunne det være vanskelig å forstå at det dreide seg om politivold og rasisme.

Politisjef Arne Johannesen var invitert på premieren. Han takket nei til invitasjonen med den begrunnelsen at han var redd den ikke ville bli ”objektiv”. Dessverre hadde han lite å være redd for. Som en kamerat av meg sa etter stykket: - De fikk det til å se ut som om dette kunne skjedd hvem som helst.

Noe som jo ikke er tilfelle. Obiora ble drept av politiet fordi han var svart. Jeg er sikker på at han også ville ha vært enig i det, om han kunne ha uttalt seg. Men det kan han dessverre ikke.

Men det er bra at det lages denne type politisk teater. Derfor bør alle se teaterstykket om Obiora og være med å bidra til å holde debatten varm.

Ingeborg Eliasen: Manus; Cliff A. Moustache: Idè og regi