INTSOS.NO: Denne artikkelen finnes på: http://intsos.no?id=3147


Ikke overbevisende nok

Jeg har tidligere lest en del av Roy Jacobsen og har sansen for flere av hans bøker. Likevel ble jeg skuffet da jeg begynte å lese denne boka. Jeg fikk tidlig følelsen av at dette var Roy Jacobsens moralske prosjekt i bokform.

Boka starter med at en jente, nøye presentert som - en annen generasjons innvandrer fra Pakistan, blir funnet drept i en container full av glass. Hun hadde på seg et slør og har fått venstre hånd avskåret. Politiets umiddelbare teori er at hun er utsatt for ”æresdrap”.

Hun hadde brutt med familien, trosset sin far og sine brødre og hadde norsk kjæreste. Seinere finner politiet to ofre til, begge innvandrerkvinner.

Et hemmelig etterforskningsteam ved Oslo politikammer etterforsker mordene. Oppgavene deres i politiet er spesielt forbrytelser med ”problemer knyttet til etnisitet”.

Det viser seg seinere at denne etterforskningsgruppen selv får problemer innad og forholdene dem imellom tilspisses, også pga av etnisitet?

Boka er muligens ment å være en kritisk samfunnsroman. Den peker på en del fordommer i det såkalt flerkulturelle Norge. Men jeg syns ikke boka blir overbevisende nok. Jeg kom liksom ikke ”innunder huden” på noen av de personene han skildrer. Personene blir litterære klisjeer. Unntaket er periodevis politikvinnen Marion, hovedpersonen, mot slutten av boka. Skildringene av miljøet, f. eks. Grønland, virker heller ikke overbevisende på meg.

Jeg tror kanskje at et av Jacobsens mål med denne romanen er å vise hvor feil det blir å sette grupper i bås fordi man tror man vet hvordan ”de” tenker. Det blir likevel feil når moralisme skrives i romanform.

Roy Jacobsen: Marions slør. Cappelen forlag 2007