INTSOS.NO: Denne artikkelen finnes på: http://intsos.no?id=3112


Palestinere i Libanon fanget i krig mot flyktningeleire

Det er økende frykt om at den libanesiske hærens angrep på flyktningeleiren Nahr el-Bared i nærheten av Tripoli vil bli en del av en generell offeniv mot palestinske flyktninger over hele Libanon. Simon Assaf rapporterer til Socialist Worker.

Hæren har allerede brukt et angrep på dens soldater som en unnskyldning til å sette i gang et angrep på Ain el-Hilweh, en annen palestinsk flyktningeleir nær den sørlige byen Sidon.

Jund al-Sham, en radikal sunni-islamistisk organisasjon som inntil nylig ble støttet av Framtidsbevegelsen til Saad Hariri - en alliert med USA - angrep en av hærens sjekkposter natt til lørdag 2. juni.

Hæren svarte med å skyte på flyktningeområder til tross for det faktum at den islamistiske gruppa har sin basis i naboområdet Taamir, en bølgeblikkby i utkanten av den palestinske flyktningeleiren. Libanon har en befolkning på rundt 400 000 palestinske flyktninger, etterkommere av dem som flyktet til landet fra sionistiske terrorgjenger da Israel ble grunnlagt for nesten 60 år siden.

Siden den gang har de levd i dyp fattigdom i flyktningeleirer over hele landet. Palestinere i Libanon berøres av en rekke rasistiske lover og blir ofte brukt som syndebukker for landets problemer.

Sidon kommune nær Ain el-Hilweh – et område dominert av sunnimuslimer – har begynt forberedelser for å hjelpe flyktningene i tilfelle en ny offensiv. Denne solidariteten står i kontrast til de generelt fiendtlige holdningene som palestinere møter i Nahr el-Bared.

Forskjellen er at Sidon var et senter for motstanden mot Israels lange okkupasjon av Libanon. I løpet av denne tiden knyttet det libanesiske folket nære bånd til palestinske flyktningesamfunn.

Den libanesiske regjeringen håper at en eskalering av krigen mot flyktningeleirene vil bli et påskudd til å avvæpne palestinerne og Libanons motstandsbevegelse Hizbollah.

I 2004 drev USA og Frankrike gjennom FNs sikkerhetsråd-resolusjon 1559 som krever avvæpning av disse militsene. Palestinske flyktninger over hele landet møter nå daglig trakassering fra hæren og politiet. Sikkerhetsstyrker har gjennomført arrestasjoner, jaget og banket opp folk.

Fått skylda

Palestinere har blitt hindret i å forlate sine områder og fått skylda for kampene til tross for det faktum at de ikke har forbindelser med de islamistiske organisasjonene som har angrepet hæren. Sayeed, en lærer i Tripoli, fortalte Socialist Worker på telefon at sikkerhetsstyrkene har satt byen under unntakslov.

«Situasjonen i Tripoli preges av spenning og maksimum mistenksomhet», sa han. «Hver dag ringer noen sikkerhetstjenesten for å sjekke en leilighet eller en eller annen ukjent person». Hæren kommer med styrke hvis de oppdager at en libanesisk familie beskytter palestinere.

«Den mistenksomme atmosfæren påvirker alle. To tyrkiske sjømenn ble arrestert fem ganger på en dag da de forsøkte å gå tilbake til båten sin». «Hæren jaget en mistenksom person langs en gate i Zaharia-området i byen. De såret ham og skjøt så minst 40 kuler inn i hans allerede liggende kropp». Det har vært demonstrasjoner i flere flyktningeleirer i landet og protester organisert av libanesiske grupper.

«Vi var på en liten demonstrasjon på torsdag i forrige uke ved inngangen til Nahr el-Bared», sa Sayeed. «Vi bar bannere som krevde at hæren må tillate hjelpeforsyninger og media – som har blitt bannlyst fra området».

«Noen lokale sunnimuslimer som var rasende på det økende nivå med rasisme mot flyktningene sluttet seg til oss. Dette er et lite tegn på at lokale folk begynner å protestere til tross for en atmosfære preget av frykt».

Sayeed er del av et nettverk av lokale grupper som prøver å få hjelp inn i leiren. «Å organisere hjelp til flyktningene er vanskelig, men ikke umulig», sa han.

«Beddawi-leiren, som mange Nahr el-Bared flyktninger har flyktet til, er selv stappfull av flyktninger og hjelpeorganisasjoner. Leiren var hjem for 16 000 mennesker, den har nå vokst til 37 000. Det er neppe noen steder å sove og mange familier blir presset inn i hvert hus».

Fanget

Et ukjent antall mennesker er fanget i Nahr el-Bared på grunn av hærens beleiring. I følge informasjon som Socialist Worker har fått fra hjelpearbeidere inne i Nahr el-Bared, er nå over 60 prosent av leiren i ruiner.

Mesteparten av kampene har spredd seg fra de nye områdene til hjertet av den gamle leiren som opprinnelig ble satt opp for å huse flyktninger i 1949.

De sier at hæren møter alvorlige vanskeligheter til tross for det massive angrepet. Regjeringen anklager nå sivile i Nahr el-Bared for å hjelpe de militante i Fatah al-Islam. Hæren sier at alle som forsøker å forlate leiren vil bli arrestert på mistanke om «å hjelpe terrorister».

Dette har ført til frykt for at hæren vil vende sine kanoner mot Beddawi-leiren etter at de har gjort seg ferdig med Nahr el-Bared.

Den USA-støttede regjeringen hevder at offensiven er rettet mot den islamistiske gruppen. Men mange tror at så snart leiren er ødelagt vil ikke flyktningene bli tillatt å vende tilbake til sine hjem og tvunget inn i Syria.

«Vi får mat og vann – og venter på slakt», sa en flyktning i Beddawi-leiren.