INTSOS.NO: Denne artikkelen finnes på: http://intsos.no?id=1704


Hvorfor vil ikke politiet etterforske Victor Lopezí dødsfall?

3. DESEMBER startet rettssaken mot de tre nazistene som er tiltalt for drapet på Ben- jamin Hermansen på Holmlia. Victor Lopez var en av Benjamins bestevenner. 19. september ble Victor funnet hengt like ved sitt hjem. Politiet bestemte seg raskt for at det var selvmord, men det er det få på Holmlia som tror på.

15 år gamle Victor Lopez var en av vennene til Benjamin som sto fram offentlig etter drapet på Benjamin. Han mante til kamp mot rasisme og nazisme på demonstrasjoner i etterkant av drapet.

Om kvelden onsdag 19. september gikk Victor ut med hunden for å treffe noen venner. Kort tid etter ble han funnet hengt i hundens lenke, ikke langt fra sitt hjem. Politiet konkluderte raskt med at det var selvmord.

Men omstendighetene rundt dødsfallet gjør at mange tviler på dette. Venner og familie stiller seg kritiske til politiets etterforskning. De peker blant annet på at området hvor han ble funnet ikke ble sperret av i lenger enn en time.

Familien stiller seg også uforstående til at obduksjonsrapporten ennå ikke er klar - to og en halv måned etter at han ble funnet.

Og hvis det er slik at det er selvmord, hvorfor har da Riksadvokaten bedt politiet om å forklare seg i saken?

Victors familie sier de har fått lite informasjon fra politiet i saken.

- Vi har fått vite lite. Hva driver de med? Jeg forstår det ikke, sier Victors mor Isabel Carvajal til Sosialistisk Arbeideravis.

- Vi ble anbefalt å ikke røre sakene til Victor på rommet hans. Det har vi heller ikke gjort. Men politiet har ennå ikke vært på rommet hans.

- Politiet kom på en minnestund fredagen etter at Victor ble funnet. De sa det var selvmord. De burde ikke ha kommet der av respekt for sorgen, og de burde ikke konkludert så raskt, sier hun.

Trusler

I tida etter at Victor sto fram hadde han også mottatt en rekke trusler fra nazister. Ungdom på Holmlia kan fortelle at nazistene ikke har sluttet å dukke opp i bydelen for å trakassere ungdom.

Venner og familie stiller seg uforstående til at Victor skulle ha noen grunn til å ta sitt eget liv.

- Victor var en glad og aktiv gutt. Han var fornøyd med at han hadde kommet inn på media-linja på Sogn videregående. Han var opptatt av hunden sin. Vi hadde et nært forhold og huset var ofte fullt av ungdommer. Jeg foreslo å flytte etter drapet på Benjamin, men Victor sa nei, sier Isabel Carvajal.

Men politiet sa at Victors kjæreste hadde gjort det slutt med ham.

- Det stemmer ikke, sier mora.

- Han har hatt kjærester før. Da en av dem gjorde slutt var han nedfor, men han lærte seg at sånn er livet.

- Kjæresten var her samme dag. Da Victor gikk ut med hunden den onsdagen sa han at hvis kjæresten ringte skulle vi si at han snart kom hjem igjen, sier hun.

Flyktet fra Chile

Noen vil si at ingen mor vil vel tro at sønnen har tatt sitt eget liv, men heller ikke venner og naboer kan skjønne at Victor hadde noen grunn til det.

Victors familie kommer fra Chile. Isabel var 8 år da den CIA-støttede generalen Augusto Pinochet gjennomførte det blodige kuppet i Chile. 15 år gammel ble hun politisk aktiv mot diktaturet.

I 1985, gravid i 8. måned med Victor, flyktet hun til Norge.

Hun sier at politiet ikke var klar over at familien snakket norsk.

- Det første de kunne gjort var å spørre! - Politiet vil ikke tape ansikt ved å innrømme at de har tatt feil. Vi er jo bare innvandrere.

Familien har engasjert advokat og privat etterforsker for å oppklare omstendighetene rundt dødsfallet. På flere solidaritetsmarkeringer er det samlet inn penger. Nylig arrangerte familie og venner en støttekonsert med 250 deltagere.

- Jeg kan uansett ikke få min sønn tilbake. Men politi og rettssystem kan ikke fungere slik det gjør nå, det må forandres, sier Isabel Carvajal.