INTSOS.NO: Denne artikkelen finnes på: http://intsos.no?id=1698


USA vil ha mer krig

"AFGHANISTAN er bare begynnelsen," sier George W. Bush.

Visepresident Dick Cheney har sagt at "det er 40-50 land som huser terrorister og som kan være mål for diplomatiske, finansielle eller militære aksjoner". Den norske regjeringa håper de kan ofre soldater i USAs nye krigseventyr.

Irak og Somalia er antagelig på toppen av lista deres, men også Jemen og Sudan kan være mål for deres bomber.

USA har bombet og sultet ut Irak de siste 11 åra.

Rundt 150 000 irakere ble drept under Gulfkrigen i 1991. Etter dette har minst 500 000 barn dødd som følge av sanksjonene som Norge det siste året har hatt ansvar for i FN.

FN diskuterte nylig sanksjonene mot Irak.

Norges utenriksminister Jan Petersen sier at de vil lette på sanksjonene for å bedre forholdene for sivilbefolkninga. Norske medier har vært musetille om at disse sanksjonene alle-rede har drept en halv million irakiske unger.

Sanksjonene vil likevel fortsette som nå i minst et halvt år.

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld hevder at selvmordsaksjonistene fra 11. september kan knyttes til Irak.

Det som er sikkert er at de fleste av dem kan knyttes til det brutale Saudi-Arabia, der de hadde statsborgerskap. Men regimet i Saudi-Arabia er jo Vestens bestevenner.

Saddam Hussein har kastet ut våpeninspektører fra Irak. De var - ikke overraskende - amerikanske spioner.

USA mistenker Irak for å utvikle masseødeleggelsesvåpen, og det er det som kjent bare siviliserte land som USA m/venner som kan gjøre.

Bush sier Saddam må ta konsekvensene om våpeninspektørene ikke slippes inn igjen. Men det er Iraks sivilbefolkning som nok en gang vil rammes.

Somalia i Øst-Afrika er det andre hovedmålet. Landet konkurrerer med Afghanistan om den ikke ettertraktede tittelen "verdens fattigste land".

I de siste ti åra har det ikke vært noen sentral regjering i landet. Islamistiske organisjoner har delvis fylt tomrommet.

Bare få dager etter 11. september hevdet USA at en av disse var knytta til Osama bin Laden.

Ledende CIA-folk sa at bin Laden planla å flytte sin base til Somalia. Det fantes ikke bevis for noe av dette.

Men det har blitt brukt for å undergrave Abdulkassim Salat Hassans somaliske regjering og for å forberede for krig.

Hassan ble utnevnt til president av Somalias eldste i fjor. Han kontrollerer bare halvparten av landet.

Mange av de mektige kreftene som har revet Somalia i stykker de siste åra kjemper mot presidenten. Blant disse er Hussein Aidid, sønnen av general Aidid som ydmyket de amerikanske styrkene som ble sendt til Somalia i 1992. Hussein Aidid ble utdannet i USA og fikk offisersgrad i US Rangers.

Amerikanske embetsmenn møtte ham nylig på tross av deres bitre minner om hans far.

Den USA-vennlige etiopiske regjeringa forbereder aksjoner i Somalia og amerikanske krigsskip patruljerer Øst-Afrikas kyst.

Dette kyniske og livsfarlige spillet er typisk for hva vi kan vente oss hvis galningen Bush får det som han vil. Det er en skam at den norske regjeringa i sin logring for Washington vil la norske soldater dø for Bush.

Det er all grunn til å fortsette motstanden mot USAs og Vestens kriger.