INTSOS.NO: Denne artikkelen finnes på: http://intsos.no?id=1213


Utbyttefest for dem, inkasso for oss

FREMDELES sliter mange med høye strømregninger. Mens kraftselskapene opplever rekordprofitter, får tusenvis inkassokrav fordi de ikke har betalt strømregninga for første kvartal.

De store økningene i strømprisene er en konsekvens av at politikerne har liberalisert kraftmarkedet. De sa at vi ville tjene på det, men de som har tjent på det er kraftselskapene.

Ifølge NTB ble utbyttet i enkelte selskaper åttedoblet ifjor. Fylker, kommuner og private eiere håver inn millioner på økte strømpriser.

- Vi kan jo ikke legge skjul på at overskuddet skyldes de "gode" prisene på strøm, sier informasjonssjef i Tafjord Kraft, Johan Kåre Tenfjord til Dagbladet.

Det er ventet at flere selskaper vil legge fram resultater med store overskudd utover våren. Selskapene har ikke gjort noe annet enn å øke prisen for å tjene mer penger.

Meningsmålinger har vist at et klart flertall mener at det offentlige bør kontrollere produksjon og omsetning av kraft. Men Høyrebyrådet og Frp i Oslo vil uansett selge kommunens aksjer i Hafslund, selv om selskapet tjener stort. Begrunnelsen er reint ideologisk: De vil at alt skal privatiseres, selv om kommunen faktisk taper penger på dette.

"Et gedigent ran av fellesskapets eiendom," sier redaktør av KraftNytt.no, Kjell Rønningsbakk, om planene om å selge Hafslund til det finske energiselskapet Fortum.

"Det private initiativ skaper verdiene," hevder markedsliberalistene. Men det er innbyggerne i landets kommuner som gjennom generasjoner har bidratt til å bygge opp selskaper som Hafslund. Nå vil politikerne selge ut verdiene på samme måte som de har gjort med de tilsvarende selskapene Telenor og Statoil.

Mens kraftselskapene tjener stort har titusener av mennesker problemer med å betale strømregningene.

I Oslo får 17 000 husstander inkassokrav fordi de ikke har betalt strømregningene for første kvartal i år. Det er 3000 flere enn i samme periode ifjor, ifølge Aftenposten. I følge Hafslund har også kunder med relativt små regninger betalingsproblemer.

Inkassokravene kommer på toppen av at flere tusen har fått delt opp strømregninga og fått betalingsutsettelse for i det hele tatt ha mulighet til å betale.

Antall pensjonister i Oslo som fikk sosialhjelp for å betale strømregningen i januar og februar økte med 60 prosent i forhold til i fjor.

Inkassobyråene regner med en sterk økning i antall inkassosaker i år.