IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Utstilling

Kunst mot rasistisk vold

GOETHE-instituttet i Oslo viser nå en utstilling mot høyreekstremistisk vold. Utstillingen er et resultat av en konkurranse der kunststudenter fra 26 tyske høyskoler og akademier deltok.

linje

Publisert: 20.03.2003

Initiativtakerne til konkurransen er tyske medlemmer av Alliance Graphique Internationale (AGI). AGI består av kjente grafiske formgivere, fra 29 land, deriblant Norge. Studentene skulle lage plakater med budskap mot høyreekstremistisk vold.

Det ble ikke utlovet noen pengepremie, men fem vinnerplakater ble trykket opp i storformat og hengt på reklamesøyler.

De femti plakatene som er valgt ut til utstillingen, er av bra kvalitet, og på tross av sitt alvorlige budskap, er det mye humor i mange av dem. Sarkasmen over selvgodhet og overlegenhet på bakgrunn av kulturell opprinnelse, slår sterkt imot en. Noen plakater benytter sjokkartede uttrykk og metoder for å få frem sitt budskap, mens andre er mer subtile, og må sees og tenkes gjennom noen ganger.

Det tyske ordet Anschläge kan bety både angrep og plakat på norsk.

Plakatene er angrep på en type vold, som i Tyskland slo stadig mer om seg utover 90-tallet. For enkelte ble gjenforeningen av Øst- og Vest-Tyskland sjansen til å igjen vekke til live en gammel idé om Stor-Tyskland. Noen snakket til og med om "Det fjerde riket".

Dette ble knusende for "imaget" om det gjenforente Tyskland. Mange tyskere skammet seg da den ene reportasjen etter den andre om vold og drap på bl.a asylsøkere, ble sendt verden over. Plakatene er sterke angrep på de overgrepene som utføres av fanatiske skinheads, en liten minoritet av den tyske befolkningen.

Nazistisk vold er noe som ikke bare har hatt oppblomstring i Tyskland, men i flere europeiske land.

Plakatene tar også tydelig oppgjør med hets og diskriminering, som underbygger en økende "hverdagsrasisme". Flere populistiske partier over hele verden spiller på motsetninger for å få økt oppslutning.

De fleste plakatene har såpass enkelt uttrykk at de godt kan forstås over hele verden og av ikke-tyskspråklige. Utstillingen er da også en vandre-utstilling som skal vises på mange av det internasjonale Goethe-instituttets avdelinger.

Tradisjon

"Plakatene som er født av sinne, skam og fortvilelse har en mulighet, gjennom estetiske direkte midler, å organisere motstand mot høyreekstremistisk vold, ikke bare i Tyskland, men også i andre land" (fra katalogteksten).

Initiativtakerne har ingen illusjoner om at volden kan stoppes gjennom plakatene, men at den er med på en bevisstgjøring rundt problemet. Plakatene viser også en klar støtte til forskjellige undertrykte grupper, og styrker kampen mot all type vold tuftet på høyre-radikal ideologi.

I dagens samfunn som overstrømmes av visuelle inntrykk, kan slike klare budskap virke ekstra godt. Den største trusselen mot demokrati er ikke en type religion, befolkning eller kjønn, men det å undertrykke individer på bakgrunn av dette.

Tyskland har gjennom historien hatt tradisjon for sterk plakatkunst. En av de mest kjente kunstnerne var John Heartfield, som bla er kjent for sine ironiske og sarkastiske fotomontasjer mot nazi-regimet.

Gå og se utstillingen! Den er veldig oppmuntrende, og er en god fortsettelse på radikal plakat-kunst. Den viser også hvilke spennende tider vi er inne i, med motstand og internasjonalisme.

Camilla Frøland Sramek

ASCHLÄGE GEGEN RECHTE GEWALT
Plakater mot vold og rasisme

Utstillingen varer til 11. april
Man-ons: 13-17, fre: 10-14
Goethe Institut, Grønland 16


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.