IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Mer fengselstortur i Norge

FOR FIRE år siden ble Norge refset av FNs torturovervåkingskomite for bruk av glattcelle mot varetektsfanger. Den Norske Advokatforening anklager nå justisministeren for ikke å ta kritikken alvorlig.

linje

Publisert: 30.10.2003

I et oppslag i Aftenposten går det fram at stadig flere varetektsfanger i Oslo sitter isolert mer enn 24 timer som er lovens maksimum.

I et skarpt brev til justisminister Odd Einar Dørum den 17. oktober påpeker menneskerettighetsutvlget i Den Norske Advokatforening at forholdene i Oslo igjen er forverret. Ny statistikk fra Oslo fengsel viser at bare i september og oktober forekom det 25 brudd på 24-timersregelen. For to år siden var tallet 16. I 1999 og 2000, de to første åra etter at torturovervåkingskomitéen kritiserte Norge, var tallet nede på 6 og 5 brudd i den samme åtte ukersperioden. Flere av personene som satt på isolatt lenger enn 24 timer, fikk psykose og ble lagt inn på sykehus.

Det siste året har det også vært mange klager fra advokater over brudd på 24-timers regelen i Bergen.

For de som ikke skulle vite det, består glattcellene av kalde murvegger, ofte uten vindu, et fastmurt toalett og en madrass. I 23 av døgnets 24 timer sitter fangene isolert på glattcella. En times luftetur er det eneste avbrekket i isolasjonstilværelsen. Ifølge torturkomitéen er det stor risiko for helseskade ved å sitte alene på glattcelle.

Innført i 1997

24-timers regelen ble innført i 1997 etter at torturkomitéen hadde rettet beinhard kritikk mot norsk praksis. Regelen slår fast at varetektsfanger skal overføres fra arrest til ordinær fengselscelle senest 24 timer etter at fengslingskjennelse foreligger.

- Det som nå foregår i Oslo er brudd på varetektfangers rettigheter etter den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, sier Knut Rognlien i menneskerettighetsutvalget i Den Norske Advokatforening.

Advokatforeningen har nå varslet torturovervåkingskomitéen om den siste utviklingen i Norge.

Dørums statssekretær, Jørn Holme, svarer på kritikken ved å si at regjeringa tar dette på alvor og at de regner med betydelig bedret varetektskapasitet neste år. Begrunnelsen er blant annet at kriminalomsorgen, ifølge Holme, er budsjettvinner og at man derfor får 116 nye sonings- og varetektsplasser.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.