IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Gettoskole?

FOR KORT tid siden var det en dokumentar på TV 2 som presenterte Hellerud videregående skole som en "gettoskole". Men hva er egentlig en "gettoskole"?

linje

Publisert: 30.10.2003

I dette programmet ble det presentert som noe veldig negativt at mange av elevene ved skolen var svarte og hadde forskjellige språk. Og istedet for å fokusere på skolens ansvar når det gjelder morsmålsopplæring og opplæring på morsmål, ble det fokusert negative sider ved ikke å få norsk inn med morsmelka.

Men hva er egentlig negativt med at det er mange forskjellige nasjonaliteter på en skole? Det må være negativt for hvite norske elever som ikke får sjansen til å delta i et flerkulturelt fellesskap.

På Hellerud skole er det elever fra 30 ulike nasjonaliteter. Også hvite norske er representert. Dette kom ikke fram i dokumentaren på TV 2. Dette har mange av elevene ved skolen reagert på i ettertid. Mange av ungdommene var sinte fordi de kjente seg ikke igjen i hvordan skolen og elevene ble framstilt på TV.

En av elevene som lot seg intervjue var Mossin. Sosialistisk Arbeideravis tok en prat med han og noen andre elever som har tilknytning til skolen.

- Media har framstilt alt feil, sier Mossin. - Jeg fleipet med at det var for mange pakistanere her. Dessuten var det en setning løsrevet fra sammenhengen. Det var sant at jeg skifta skole. Jeg begynte på Manglerud. Men der likte jeg meg ikke.

- Det var en typisk "hvit" norsk skole. Jeg kom aldri inn i miljøet der. Nå er jeg tilbake på Hellerud. Hos kameratene mine. Hvis det er sånn at svarte elever ikke blir integrert i skolen, har det noe med det norske skolesystemet å gjøre. Det er feil å skylde på minoritetene selv, sier han.

Ungdommene på Hellerud skole ønsker ikke en skole med maksgrense for hvor mange elever med minoritetsbakgrunn som skal gå der. Det kom tydelig fram på et møte som skolen arrangerte for politikere, elever og lærere.

Elevene liker seg på skolen og følte seg uthengt etter TV-programmet. Mange jenter var også sjokkert over at det bare var gutter som ble interjuvet. Sosialistisk Arbeideravis har også snakket med tidligere elever på skolen. De sier at de er stolte av skolen sin. Og hvem tenker egentlig over hvilken hudfarge kameratene har?


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.