IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Torturen lever fremdeles i det "nye" Irak

DET ER lett å bli sjokkert over torturen og mishandlingen av irakiske fanger som nå dokumenteres i media. Men overraskende er det ikke. Rasismen og brutaliteten har mange av soldatene tatt med seg hjemmefra, og krigen og okkupasjonen forsterker det hele.

linje

Publisert: 13.05.2004

Okkupasjon er undertrykking, ikke frigjøring og demokrati. Arabere må "læres opp" og skrikes til, er holdningen som opprettholdes og næres av okkupasjonsregimet. Fienden må demoniseres, det skjer i alle kriger. Fra å tro at man ville bli mottatt som frigjørere, har okkupasjonssoldatene erfart at irakerne ønsker dem ut av landet sitt fortest mulig.

Vidtrekkende tortur finner sted under en ledelse som har overtatt styringen av det som var Saddam Husseins fengsler. En utmerket artikkel av den undersøkende journalisten Seymour Hersh i magasinet New Yorker den første uka i mai bygger på en 53 siders hemmelig rapport fra den amerikanske hæren. Den viser at CIA og militær etterretning driver fram torturen.

Det er også bevis for tortur i den britisk-kontrollerte sonen i sør. Blant annet har avisa Daily Mirror vist bilder av britiske soldaters mishandling av irakiske fanger, og journalisten Robert Fisk har skrevet om emnet i Independent.

Hærens undersøkelse

"Sadistisk, brautende og lystig kriminell mishandling." Dette er funnene i en 53 siders intern rapport fra den amerikanske hæren om forholdene i Abu Ghraib fengselet. Forfatteren av rapporten, generalmajor Antonio Taguba, fant en katalog som listet opp tortur mellom oktober og desember i fjor. Blant funnene var: "Ødelegging av kjemisk belysning og helling av fosforvæske på fanger. Helling av kaldt vann på nakne fanger. Truing av mannlige fanger med voldtekt."

Journalist Seymour Hersh skriver: "Mishandling av fanger syntes nesten som en rutine, et faktum ved militærlivet som soldatene ikke følte noe behov for å skjule." Generalen med ansvar for fengsler i det okkuperte Irak, Janis Karpinski, har avslørt at den delen av fengselet hvor den mest groteske torturen fant sted var under kontroll av den militære etterretningen og CIA.

"De oppmuntret og fortalte oss,'bra jobb'. De fikk positive resultater og informasjon", skrev stabssersjant Chip Frederick, som er siktet for mishandel.

Pentagons erstatning for Janis Karpinski er generalmajor Geoffrey Miller som ledet tortur- og forhørssenteret på Guantanamo Bay.

Dødsskvadronmannen

JOHN Negroponte overtar som sjef i Irak etter Paul Bremer 30. juni. Han blir USAs "ambassadør!" i landet.

Negroponte som i dag er USAs FN-ambassadør, var sjefshjernen bak USAs bruk av dødsskvadroner i Sentral-Amerika på 80-tallet, da han var "ambassadør" i Honduras. Han kan gi råd og opplæring til de mest grusomme diktaturer i verden når det gjelder å organisere dødsskvadroner, myrde opposisjonelle, og terrorisere folkelige bevegelser til underkastelse.

I Irak vil han lede spioner, det USA kaller "counter insurgency squads" og den virkelige politiske makta i landet fra den amerikanske "ambassaden".

Det er en slik mann USA vil plassere i Irak når de "overgir makta" til irakerne 30. juni.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.