IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Transportstreiken

Vil gi arbeidsgiverne en på trynet

ARBEIDERE og kapitalister står steilt mot hverandre når transportkonflikten nå har vart i over tre uker. Kravet om 1,4 prosent tarifftillegg forbeholdt de fagorganiserte er uspiselig for arbeidsgiverne fordi, hvis det blir innfridd, kan bety en styrking av fagbevegelsen.

linje

Publisert: 13.05.2004

Fra mandag 10. mai ble ytterligere 500 transportarbeidere på vestlandet og i Nord-Norge rammet av arbeidsgivernes lockout.

Kravet om tarifftillegg er drevet fram av grunnplanet hos matvaregrossistene der et mindretall er uorganisert, og er således et resultat av diskusjoner blant folk på gulvet. Tall fra Transportarbeiderforbundet viser at over 30 personer har meldt seg inn under streiken.

Arbeidsmandsforbundets avtale med Store Norske Spitsbergen Kullkompani der de organiserte får 500 kroner mer i lønn per måned enn uorganiserte, har gitt transportarbeiderne et nytt argument på hånda.

At NHO nå vil stoppe avtalen, viser hvor mye som står på spill for aggressive arbeidsgivere.

Frykter makta

Det er makta til en sterk fagbevegelse arbeidsgiverne frykter. Dette er kjernen i konflikten og grunnen til at arbeidsgiverne har gått fullstendig i vranglås. De er ikke interessert i å bidra til å styrke en kraft som kan legge hindringer i veien for økt utbytting av arbeidskrafta. Deres argument om at de mener kravet er udemokratisk, et angrep på organisasjonsfriheten, og at de er for lik lønn for likt arbeid er latterlig.

Er det noen som mener at individuelle lønnsavtaler og lønnsforskjeller er bra, er det nettopp Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) og andre kapitalister.

- Ja, faktisk var det slik at deres hovedkrav til Norsk Transportarbeiderforbund ved årets tariffoppgjør, var at de skulle få rett til å fravike alle viktige bestemmelser i tariffavtalen, sa Per Østvold i sin1. mai-tale.

Sjefene våre er villig til å bruke ekstra billig arbeidskraft når de har sjansen til det, de er villig til å ansette flest mulig i midlertidige stillinger og ødelegge normalarbeidsdagen ved å forsøke å få oss til å jobbe til alle døgnsts tider uten kvelds- og natt-tillegg. Fleksibilisering kaller de det, og det er en viktig del av den nyliberalistiske strategien.

Det er derfor helt logisk at HSH og NHO gjør sitt beste for å oppnå tvungen lønnsnemnd. Håpet er tydeligvis at ved å lockoute transportarbeidere og innvilge minimalt med søknader om dispensasjon fra først og fremst helseinstitusjoner, skal de få staten til å etterkomme dette ønsket.

Lars Johnsen, nestleder i Transportarbeiderforbundet, forteller at de i begynnelsen av streiken måtte fokusere på lønnsnemndspørsmålet fordi HSH spekulerte i det.

Johnsen forteller at de blant annet fikk beskjed om store problemer ved Lillehammer sykehus, men da de undersøkte saken viste det seg at sykehuset bare manglet litt kaffe.

- Ting har nå roet seg mer ned, og vi kan fokusere mer på streikens innhold. Vi aksepterer ikke at det skal være økonomisk lønnsomt å være uorganisert.

Dette er en ideologisk streik, og det kan se ut som de streikende har vunnet de fleste hodene så langt. HSH tar naturligvis ut folk i lockout der de er sterke, dvs. der det er mange uorganiserte. Det er derfor mye som tyder på at den siste utvidelsen av lockouten i Nord-Norge og på vestlandet ikke vil svekke streiken.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.