IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

CD

Viktige vuggesanger

Kirkelig Kulturverksted står for mye god musikk. Musikklubben selger egenproduserte CD'er etter bokklubbprinsippet. Dessuten disponerer Kirkelig Kulturverksted Jakob kirke i Oslo, der det byr på mangfoldige kulturopplevelser innenfor alt fra konserter og dans til kunstutstillinger. Mange ganger har jeg tenkt for meg selv: "Noe sånt skulle vi sosialister også ha hatt!"

linje

Publisert: 13.05.2004

En uttalt målsetting for kulturverkstedet er å sørge for en motvekt til de kommersielle kulturkreftene. Dette er ikke lett i et samfunn der pengene styrer det meste, men med gode krefter, fagkunnskap og idealisme kan man få til mye.

Årets viktigste produksjon fra verkstedet er etter min mening CD'en Lullabies from the Axes of Evil - Vuggesanger fra Ondskapens Akse. Her har man reist til de landene som er oppnevnt av Vesten til trusler og syndebukker, og gjort opptak av det minst ødeleggende man kan tenke seg: vuggesanger.

Som selvsagt synges like inderlig i Palestina og Nord-Korea som i det atomtunge Vesten. Hvis vi da overhodet har tid til vuggesanger i vår moderne tidsklemme.

Helhet

28 kvinnelige sangere er representert - ingen nevnt, ingen glemt. De fleste av landene vi får oppleve er muslimske, i tillegg kommer Nord-Korea og Cuba, som jo også er definert som skurkestater. Hver av de 14 sangene synges av én kvinne fra de nevnte landene, og én fra forskjellige steder i Vesten.

Man har valgt å la sangerne bli akkompagnert av et passe varsomt norsk band. På en måte kunne det vært interessant å få høre sangene i sin opprinnelige form. På den annen side er akkompagnementet svært fint gjort, og gjør musikken mer gammelkjent for vestlige ører - slik at også vi kan dysses i søvn.

Slik illustrerer musikken direkte overfor våre følelser at verden er én, og at "Ondskapens Akse" er en tom konstruksjon.

At ofrene for denne konstruksjonen er nettopp vanlige mennesker - mødre, fedre, brødre og søstre, blir hjerteskjærende klart, på en måte som vi kanskje bedre kan ta inn over oss enn de evinnelige lidelsene på TV-skjermen.

Symbol

CD'en er nydelig medisin for å roe seg ned etter en hektisk dag. Og for de sanginteresserte er den en spennende reise i stemmebruk, som kan være nokså forskjellig fra plass til plass. Likefullt fungerer plata som en harmonisk helhet - østlige og vestlige stemmer høres vakkert ut sammen, når bare viljen er til stede!

Symbolverdien ved denne plata er stor - i disse tider med aggressive kriger på fremmed jord, og i det lengre tidsperspektivet i forholdet mellom Østen og Vesten. Der den vestlige - forøvrig kristne - sivilisasjon har en historie for herjing i Østen like fra korstogenes tid på 1200-tallet, med en ny giv i kolonitida, og nå sist globaliseringen, der Vestens markedskrefter tar strupetak på en hel verden både materielt og militært.

Spennet mellom korstogene og Kirkelig Kulturverksted tydeliggjør hvor store kontraster religionstolkning kan romme, og dermed hvor viktig det er å ikke ta avstand fra mennesker fordi de har en religiøs tro, men å forholde seg til deres holdninger og handlinger. Sosialister har mange forbundsfeller blant de religiøse. Også de kristne.

Det eneste symbolet ved CD'en som undrer meg, er dette: Er det bare mødre som synger vuggesanger?

Men kanskje er det for mye å kreve at noen skal føre alle kamper samtidig. Jeg synes Kirkelig Kulturverksted fortjener ros og oppslutning når de gjennomfører et så viktig og krevende prosjekt. Kjøp denne plata til deg selv og dine venner, sov godt og våkne opp uthvilt til en ny dag med kamp for en fredeligere verden!

Heidi Gran


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.