IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Reform og revolusjon i Brasil

Illusjoner og nyliberalisme

- HANS ABRAHAMSSON: "Lulas maktovertagelse kan bli bevegelsens redning og redde oss fra sekterisme og utdefinering".

linje

Publisert: 13.05.2004

- JAMES PETRAS: "PT som en dynamisk bevegelse basert på partiet for arbeidere og bønder er dødt!"

Sitatene ovenfor forteller om en totalt forskjellig vurdering av hva Lulas maktovertakelse og arbeiderpartiet PT har betydd for utviklingen i Brasil.

Sitatet fra Abrahamsson er hentet fra boka "Det Gylne Tilfället".

James Petras er en kjent latinamerikansk skribent og marxist med autonome tilbøyeligheter. Han skrev nylig hundre sider med tittelen "Brasil and Lula: year Zero" og går rett i strupen på alle de som sprer illusjoner om Lula som motstander av nyliberalismen. Petras anklager Lula og hans klikk i toppen av PT for å være verre enn den forrige presidenten. Der hvor Fernando Cardoso, en av de flinkeste guttene i IMF-klassen, var en ortodoks liberaler, er Lula en talibansk nyliberaler.

"Det Nye Arbeiderpartiet (PT) er", skriver Petras "som New Labour - uten sosialt innhold og uten demokrati".

Hvorfor så radikalt forskjellige vurderinger av Lulas betydning? Begynnelsen på et svar kan vi få hvis vi ser på valgkampen som ledet fram til at Lula vant 68 prosent av stemmene i presidentvalgets andre runde i oktober 2002.

På den ene siden som representant for folket i ett av verdens mest klassedelte samfunn. Ikke bare at han kom fra fattige kår. Det var som representant for motstand og heroisk kamp fra arbeiderklassen, de jordløses bevegelse MST og alle de andre undertrykte i Brasil at Lula og PT endelig - etter så vidt å ha mislykkes flere ganger tidligere - vant valget.

Når han i tillegg hadde målsetningen null sult i et land der 40 millioner er underernærte og lover at hver brasilianer skal spise tre måltider om dagen, gir det forhåpninger hos befolkningen som Krfs programkomité bare kan drømme om.

På den andre siden ble koblingen til PTs historie nedtonet. I stedet fokuserte man på hva Lula symboliserte som person mer enn hva han representerte

Under den samme valgkampen gjorde imidlertid Lula sitt ytterste for å overbevise den brasilianske herskerklassen og ikke minst IMF og Verdensbanken om at han ikke kom til å bli noen trussel mot deres interesser.

Herskerklassen for øvrig svært synlig i Brasil som i resten av Latin-Amerika. Deres palasser ligger i byene, synlig bevoktet av innleide vakter med maskingevær og dobermanspinchere.

Uten at det hadde blitt diskutert i PT overhodet, gjorde han Alencar fra det Liberale partiet til visepresidentkandidat - en av landets rikeste tekstilkapitalister.

Sammen med forgjengeren Cardoso skrev han under på en kontrakt med IMF der han lovet å overholde forpliktelsene, dvs.tilbakebetale den enorme utenlandsgjelden Brasil hadde opparbeidet seg. Før han overtok som president nominerte han en tidligere president i Verdensbanken som sentralbanksjef. I samme slengen gjorde han sentralbanken autonom., dvs. fri fra politisk innflytelse. De tyngste ministerpostene i regjeringa gikk til folk av samme ulla.

Valgkampen ble ført under parolen "regjeringsdyktighet". Ingenting måtte gjørers som kunne skremme folk fra å stemme på Lula. Så ledelsen i de jordløses bevegelse - som slett ikke alltid har gjort som PT ønsker - avstod fra jordokkupasjoner i valgkampen.

Etter militærdiktatur fra 1964 til ut på 80-tallet og en rekke med nyliberale regjeringer, var det ikke rart at mange viste litt evne til kompromisser for å få Lula valgt.

Paradokset fra valgkampen ble synlig internasjonalt på Verdens Sosiale Forum (WSF) i Porto Alegre i januar 2003 da Lula først fikk stående ovasjoner fra de sosiale bevegelsene for så å få applaus og klemmer fra folk som Bill Gates på Verdens Økonomiske Forum i Davos.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.